illegális szemét

2021.07.31. 12:31

A „vasazásból” élők miatt úszik a veszélyes hulladékban Nógrádszakál

Évek óta gondot jelent Nógrádszakálon a veszélyes hulladék illegális lepakolása. A község folyamatosan küzd a problémával, de eddig alulmaradt a szemetelőkkel szemben. Tervezik, hogy a meglévő térfigyelő kamerák számát növelni fogják, hogy a mellékutcákon közlekedőket is nyomon követhessék. Ezzel bizonyítható lesz, honnan származik a nagy mennyiségű szemét.

Fodor Orsolya

Akadnak, akik „vasazásból” élnek, emiatt kerül a temérdek veszélyes hulladék a falu különböző pontjaira

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A község polgármestere, Radvánszky Judit elmondta, hogy évek óta szélmalomharcot folytatnak az illegális szemétlerakással a település több pontján.

– A községben már milliós nagyságrendű összeget fordítottunk arra, hogy konténereket hozattunk és felszámoltuk a szeméthalmokat. Sajnos, akik lepakolják a hulladékot, sokkal gyorsabbak, mint azok, akik az eltüntetésén munkálkodnak – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – A helyiek közül szép számmal akadnak, akik „vasazásból” élnek, emiatt kerül a temérdek veszélyes hulladék a falu különböző pontjaira. Az eladhatatlan alkatrészektől sajnos ilyen módon szabadulnak meg az emberek. Ám sokszor nemcsak egyszerűen kidobják, hanem fel is gyújtják a maguk után hagyott holmit.

Akadnak, akik „vasazásból” élnek, emiatt kerül a temérdek veszélyes hulladék a falu különböző pontjaira
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Mint mondta, a problémásabb területekre és a mellékutcákba is szeretnének kamerarendszert telepíteni, mert az az elrettentő ereje mellett le is buktatná azokat, akik a szabálytalanságokat elkövetik. Mivel még csak néhány ilyen eszköz működik a községben, a szemetelő lakosok tudják, merre lehet kikerülni a felszerelt eszközöket. Jelenleg a falu két végét, a hivatalt, a művelődési házat és az óvoda épületét tudják szemmel tartani. Előfordult már, hogy a felvételnek köszönhetően csípték el a szabályszegőket.

Radvánszky Judit arra is kitért, hogy a két patak mentén gumiabroncsok csúfítják el a környezetet. A lakosok a kertjük végébe is kidobják a nem kívánt hulladékot és nem érdekli őket, hogyan fest emiatt a település.

– Számos módszerrel próbálkoztunk már, de egyik sem oldotta meg a gondot. Korábban többször hozattunk konténereket, amiket a közmunkások töltöttek meg a szeméttel. Arra is volt példa, hogy földmunkákat végeztünk az eltakarítás után, és kerítéssel vontuk körbe a kérdéses területet. Ennek az lett az eredménye, hogy kidöntötték az oszlopokat, és mindent ott folytattak, ahol korábban abbahagyták – mondta a polgármester.

Kiskorúak gyújtogatnak

A tiltott cselekmények csakis az éj leple alatt történnek a községben, mert így sokkal kisebb a lebukás veszélye.

– Az égő szeméthez már többször kellett riasztani a tűzoltókat. Előfordult, hogy a lángok átterjedtek a közeli ingatlanra. A helyiek kiskorúakat bíznak meg a gyújtogatással, mert tudják, hogy a lebukás esetén így jóval kisebb lenne a kiszabott büntetés. Az elkövetők kiléte persze nem ismert, így bizonyítani sem lehet a bűncselekményt. A szabálytalankodók ellen amúgy sem tehetünk sok mindent, mert az ehhez szükséges jogkört elvették az önkormányzattól. A problémát rendszerint a kormányhivatalnak jelezzük, de időbe telik, mire ott végigfut az ügy. Általában nincs szankció – mondta Radvánszky Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában