vallás

2021.06.12. 08:58

Zarándokok pihenhetnek meg a romhányi templom szomszédságában

Akár egy későbbi országos vallási zarándokútvonal kiemelt állomása is lehet az a harmincfős turisztikai szálláshely, amelyet pénteken adtak át a község katolikus templomának szomszédságában.

Hegedűs Henrik

Átadták a Romhány község özpontjában kialakított zarándokszálást.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A létesítményt egy erősen elhanyagolt állapotú épület korszerűsítésével alakította ki a helyi plébánia javaslatára közösen a Váci Egyházmegye és az Ipoly Erdő Zrt., az Aktív Magyarország Program támogatásával, mintegy 24 millió forint felhasználásával.

A beltérben egyszerre tizenkilenc személy pihenheti ki a fáradalmait, de további tizenegy matrac elhelyezhető, nem beszélve a tágas udvarról, ami a sátras turisták fogadására alkalmas.

Az avatáson előbb a házigazdák nevében Molnár András diakónus köszöntötte a megjelenteket, majd Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kifejtette, nem véletlen, hogy hazánk erdős területein annyi vallási kegyhely található, hiszen a csendet biztosító, magas fákkal övezett területek rendkívül hasznosak a szabadidő eltöltésén belül a lelki megtisztulást célzó elmélyülésre. Ezt felismerve az erdőgazdaságok kiemelt feladatuknak tartják a zarándokturizmus fejlesztését, aminek élő példája ez a romhányi szálláshely.

Zambó Péter államtitkár a fejlesztésről beszélt
Fotó: H.Cs. / NMH

Révész Máriusz, az Aktív Magyarország Program felelős kormánybiztosa hozzátette, a magyar állam az elmúlt évtizedben rengeteg energiát fordított, és annál több pénzügyi forrást csoportosított az egészséges kikapcsolódást szolgáló programokra, amit bizonyít a közel száz turistaház felújítása, a kerékpárutak, görparkok építése, és ezzel összefüggésben a tíz zarándokállomás létesítése, ahová vándortáborok is szervezhetők.

A Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében megtartott eseményen dr. Varga Lajos váci segédpüspök áldotta és szentelte meg a zarándok-szálláshelyet, végül a vendégek hársfákat ültettek el a kertben.

Szügyben húszmillió forintból valósult meg a fejlesztés

Szügyben is megtartották pénteken a Római Katolikus Plébánia Zarándokszállás-fejlesztés című projekt átadóünnepségét. Turai János plébános elmondta: három évvel ezelőtt kiderült, hogy a templomtető rossz állapotban van. Ezután pályázatot nyújtottak be annak felújítására, amit elutasítottak. Tavasszal Balla Mihály országgyűlési képviselő közölte a jó hírt, hogy mégis meg tudják valósítani. Mindeközben a plébánia korszerűsítésére is pályáztak, azonban először azt is elutasították. Az Aktív Magyarország Kormányprogram viszont jelezte, hogy zarándoktáborok részére szeretnék igénybe venni a plébánia épületét. A felújításra húszmillió forint kellett volna, de csak tizenhétmillió forint állt a rendelkezésükre. A helyi önkormányzat hárommillió forinttal hozzájárult a projekthez, s nemrégiben elkészült a Szent József zarándokszálláshely, amely húszfős csoportok elszállásolására alkalmas. L. J.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában