körkép

2021.06.13. 14:50

Visszatértek a törzsvendégek a nógrádi kocsmák asztalaihoz

Bár a Nógrád megyei kisebb vendéglátóhelyek forgalmát megviselte a járványhelyzet okozta bezárás, a korlátozó intézkedések feloldását követően hamar visszaszállingózott a kocsmákba a törzsközönség. Ráadásul a védettségi igazolvány használata sem okoz számukra nehézséget.

Hegedűs Henrik/Fodor Orsolya

Újra csapolják már a sört, beindult az élet a megyei pubokban

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Szűkebb hazánk keleti részén Bán László három kocsmát is üzemeltet. A bátonyterenyei italozója idén már 101 éve lesz, hogy folyamatosan, ugyanazon a helyen tölti be lényeges szerepét a helyiek társasági életében.

– Lelkileg óriási megterhelést jelentett a világjárvány okozta bizonytalanság. Az egészségünk miatti aggodalmon túl féltettük az összekovácsolódott vendégkört is. Nem tudhattuk, hogy mit hoz a holnap. Nyilván más vállalkozások hasonlóképp szembenéztek a problémával és tudják, milyen érzés félteni a kialakított egzisztenciát – fogalmazott a vállalkozó.

Mint mondta, a nyitás óta a korábbi rendszeres látogatók szinte egésze visszatért, sőt még új betérőkkel is találkoznak néha. Mivel a társaságra erősen jellemző, hogy a tagjai az idősebb korosztályból kerülnek ki, ezért különösen örülnek, hogy a fiatalokat is csábítja a hely. Bán László arra is kitért, hogy a kiszolgáló személyzet maszkban dolgozik, aminek a viselését az épületen belül – az asztaloknál ülők kivételével – a vendégektől is elvárják. Néhány fiatalt ugyan időnként figyelmeztetnek, hogy fedjék el arcukat, de elmondható, hogy a többség betartja a szabályokat. A védettségi igazolvány használata nem okoz fennakadást, mert a dolgozók és a vendégek ismerik egymást.

– A labdarúgó Európa-bajnokság sokat lendít majd az italozók forgalmán, ahogy ez már korábban is megfigyelhető volt, például a 2018-as világbajnokság idején. Most a hétköznapokon sokszor alig akad vendég, de péntektől vasárnapig nincs okunk a panaszra – emelte ki Bán László. A tulajdonos kitért arra is, hogy a focimeccsekre való tekintettel akár éjfélig is kitolják majd a nyitvatartási időt, ha arra igény mutatkozna.

Újra csapolják már a sört, beindult az élet a megyei pubokban
Fotó: L.B. / NMH

Kovács Csaba, az egyik balassagyarmati kocsma tulajdonosa elmondta: nála a legnagyobb gondot az okozta, hogy január elsejétől kötelezővé tették a bankkártyaterminál alkalmazását, sok betérő vendég igényli ezt a fizetési módot, és az alkalmazottjait fel kellett készítenie a legváratlanabb helyzetekre is.

– Nálunk is hamar visszatért a törzsközönség, és a minimális áremelkedés sem tartotta vissza az embereket a szórakozóhelyek látogatásától, zárásig remek hangulat uralkodik mindig – zárta gondolatait a kocsmáros.

Igazolvány kell még az italozókban

A kocsmabérlők és tulajdonosok szigorúan betartják az előírásokat, azaz a beléptetés csak védettségi igazolvány függvényében lehetséges. Minderre nem panaszkodik a vendégkör, elvégre a teraszon kellemes időben el lehet fogyasztani a sört, a bort vagy az üdítőt.

Nemrégiben egy humoros jelenetnek is szem- és fültanúi lehettünk. Idős férfi gyalogolt felfelé az egyik balassagyarmati italmérő hely lépcsőjén és már jó előre odakiáltotta a kocsmárosnak: „van kártyám”. A házigazda visszakurjantott: „az jó, indulhat az ultiparti”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában