kikapcsolódás

2021.06.18. 15:04

Várták már a nyitást: újra megtelt élettel a rétsági művelődési központ

Alig várták már a kultúrakedvelő rétsági emberek, hogy a járványhelyzet okozta korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően, ismét személyes élményekkel gazdagodjanak.

Hegedűs Henrik

Nemrégiben a Börzsöny állatvilágával ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség Pesek Géza jóvoltából

Forrás: NMH

Fotó: H. H.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a régi kerékvágásba. A kínálatban minden tématerület szerepel az ismeretterjesztéstől a színházi előadásokon keresztül a képzőművészeti élményekig.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár a pandémia alatt is igyekezett, ha szűk körű szolgáltatásokkal is, kiszolgálni a közönséget. Ennek egyik formája volt tavasz elején az a kirakatkiállítás, amelyet voltaképpen a rendkívül népszerű télűző maskarás mulatság pótlásának szántak, és a fiatalokat minél ötletesebb álarcok készítésére ösztönözték. Hasonlóképpen a könyvtárosok kitelepültek az épület elé, így biztosítva szabadtéri kölcsönzési lehetőséget az olvasótábornak.

Aztán végre elkövetkeztek az enyhítések, és bizonyos megkötésekkel megnyílhatott a kapu. Elsőként a képzőművészetet helyezték reflektorfénybe. A helyi általános iskolások gyermekrajz-kiállítását újabb tárlat követte: Zajácz Tamás bőrműves-iparművész alkotásait tekinthették meg a látogatók, aki interaktív formában tárta a nagyközönség elé különleges megmunkálású térbeli alakjait.

A gyermeknapot követően a tudományos ismeretterjesztésre terelődött a hangsúly. A tavaly indított Természet kincsei című sorozatra csatlakoztatva ezúttal a Börzsöny varázslatos világába vezette a hallgatóságot a szakember, Pesek Géza, az Ipoly Erdő Zrt. kemencei kirendeltségének munkatársa. Bemutatta a sokszínű állatvilágot, a madaraktól egészen a nagyvadakig, említve a mostanában észlelt medvéket. Legutóbb pedig színházi előadást élvezhettek a nézők: a Déryné Program keretében a Déryné Társulat a János vitézt vitte színpadra, míg a júniusi hónap utolsó napján a Turay Ida Színház vendégeskedik Rétságon székely góbéságokkal, amelyben a humor, a pajzánság dallal és tánccal ötvöződik.

Nemrégiben a Börzsöny állatvilágával ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség Pesek Géza jóvoltából | Fotó: H. H. / NMH

– Természetesen nem mondtunk le a Spangár András Irodalmi Pályázat kiírásáról sem. Eredetileg a költészet napján nyújtjuk át a legjobbaknak az elismeréseket, ám most közbeszólt a járvány, ezért július 30. napját jelöltük meg a művek beérkezési határidejének. Háromfős bírálóbizottságot kértünk fel az alkotások értékelésére, Hatala Csenge balassagyarmati származású írónőt, Majer Szilvia rétsági magyarnyelv- és irodalomtanárt, valamint Sztranyovszky Béla Spangár-díjas író-újságírót. Őszintén remélem, hogy a bezártság is alaposan megmozgatta a jelentkezők fantáziáját, és színvonalas munkákat jutalmazhatunk majd nyár végén, ősz elején – mondta Simon Katalin, az intézmény igazgatója.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtárban remélik, a nyár második felében is tartalmas kínálattal kedveskedhetnek a kultúra kedvelőinek, és meglepetésekkel is készülnek. A programok sorából nem maradhat ki augusztus 20. megünneplése sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában