cukrászok

2021.06.04. 13:50

Több mint félezer diák ad számot szakmai tudásáról Nógrád megyében

Az érettségi sikeres megszervezése után nem ért véget a vizsgák sora a technikumokban és szakképző iskolákban. Igaz ez a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) nyolc tagintézményére is, amely iskolákban közel 560 diákot érintenek a komplex szakmai vizsgák. A megmérettetés gyakorlati része több iskolában jelenleg is zajlik még.

Veres Edina

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye alapján, egy egyedi határozat értelmében, szigorú óvintézkedések mellett adhatnak számot tudásukról idén a szakképzésben vizsgázók. A tájékoztatás szerint a szakmai vizsgák írásbeli részét a korábban kiadott központi időpontokban kellett megszervezniük az intézményeknek. Ezzel szemben a szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban, májusban és júniusban tarthatják meg.

Ennek értelmében a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) nyolc tagintézményében már túl vannak az írásbeli vizsgákon, míg a gyakorlati számadások több iskolában még jelenleg is zajlanak. A komplex szakmai vizsgák szűkebb hazánkban hozzávetőleg 560 tanulót érintenek idén.

Barta Rita, a NMSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta: hét szakmában összesen hetvenegy tanuló fejezhette be tanulmányát a megmérettetés sikeres teljesítésével.

– A szakács mellett a cukrász képzés is népszerű iskolánkban. Ez utóbbival kapcsolatos gyakorlati ismereteikről tizenkét diák adhatott számot a napokban. A hétórás tudáspróbán tételenként négy terméket – két süteményt, egy bonbont vagy egy pohárkrémet és egy dísztortát – kellett elkészíteniük a fiataloknak – közölte Barta Rita, aki azt is elárulta, hogy az intézményükben a cukrász szakvizsgák voltak az utolsó megmérettetések idén. A diákok munkáit a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola oktatóiból álló bizottság értékelte, amely tevékenységet a fiatalok oktatója, Dede Boglárka is feszült figyelemmel hallgatott. Amint elmondta, az iskolában éltek a jogszabály nyújtotta lehetőséggel, és a diákoknak szerveztek néhány vizsgafelkészítő foglalkozást. Ezeken közösen gyakorolták azokat a feladatokat, amelyekkel kapcsolatban a fiatalok bizonytalanok voltak. Dede Boglárka a végeredménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a vizsgák sikeresek voltak, ugyanakkor véleménye szerint még nívósabb termékek kerülhettek volna a vizsgaasztalra, ha több lehetőséget kapnak a gyakorlásra. Ezt azonban sajnos a járványhelyzet nem tette lehetővé.

Számot adtak tudásukról

Az iskola diákja, Gulyás Vivien is azt hangsúlyozta, hogy a Covid-19 vírus miatt kevés időt tölthettek jelenléti oktatásban, ami inkább a gyakorlati órák esetében jelentett hátrányt. A fiatal lány úgy gondolja, hogy a nehézségek ellenére is sikerült felkészülniük a diákoknak a vizsgára, ami főként az iskola és az oktatók hozzáállásának és segítségének köszönhető.

– Egyebek mellett az Esterházy-torta elkészítése és díszítése is szerepelt a tételemen. Tudtam, hogy egy nehéz feladat előtt állok. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy végül sikeresen zárhassam a vizsgám. Tudom, hogy az alkotásom nem lett tökéletes, de úgy érzem, hogy lelkiismeretesen felkészültem erre a megmérettetésre, így például otthon is sokat gyakoroltam – árulta el Gulyás Vivien nem sokkal azelőtt, hogy megtudta: sikeres gyakorlati vizsgát tett, és frissen végzett cukrásszá vált.

A NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola vezetője, Tanka Ágnes kifejtette: tizenegy szakmában összesen közel hetven tanuló futott neki az idei megmérettetésnek.

– A tanulók mindent megtettek, hogy a tőlük telhető legjobb eredményt produkálják a vizsgán. Természetesen akadtak olyanok, akiknek ez alkalommal nem sikerült elérniük az elégséges eredményt, de az ő számuk nem magasabb, mint más években – fogalmazott Tanka Ágnes, aki azt is hozzátette, hogy a vizsgafeladatok nehézségi szintje nem tért el a korábbi években tapasztaltaktól.

E véleménnyel értett egyet Juhászné Janik Beatrix, a NMSzC Táncsics Mihály Technikum igazgatója is. Ebben az intézményben idén 23 tanuló adott számot tudásáról. A tagintézményvezető emellett arra is kitért, hogy idén a szóbeli vizsgák elmaradtak, a diákoknak írásban, valamint a gyakorlati „próbatételen” kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

Készül a vizsgamunka

Amint azt Fekete Zsoltné, a NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vezetője elárulta: nappali tagozaton 24, míg esti tagozaton 27 diák készült a jelenlegi tanulmányaikat lezáró megmérettetésre.

– A nappali tagozaton oktatott szakmák esetében közepes körüli átlagot produkáltak a diákjaink. Az esti tagozaton a vizsgák átlageredménye inkább jónak mondható, ami például annak is köszönhető, hogy mind a hat számítógépszerelő-karbantartó tanulónk teljesítményét jelesre minősítette a bizottság – közölte Fekete Zsoltné.

A NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola közel kilencven diákja vett részt szakmai vizsgán. Zérczi Miklós, az intézmény igazgatója arról számolt be, hogy az eddigi számadások rendben lezajlottak, illetve e hét végére minden vizsgán túllesznek az intézmény tanulói. Amint mondta: húsz százalék körül mozog azoknak az aránya, akiknek az írásbeli vizsgája sikertelen lett, ellenben a gyakorlati megmérettetésig eljutó tanulók közül ezidáig mindenki gond nélkül vette az akadályt.

A jelenlegi tanulmányaikat lezáró vizsgára 83 tanuló jelentkezett a NMSzC Stromfeld Aurél Technikumban. Bozó János tagintézmény-vezető elmondta: mind a nyolc szakma esetében gond nélkül lezajlottak a tudáspróbák, így iskolájukban már lezárták a vizsgaidőszakot.

Két intézményben csak a jövő héten érnek véget a szakmai megmérettetések

A szakképzési centrum tagintézményei közül a NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikumban vizsgáznak a legtöbben – összesen 126-an – a mellék-szakképesítés megszerzésére irányuló számonkérésekkel együtt. Amint azt az intézmény vezetője, Sinkóné Szrenka Anikó megosztotta velünk: az iskolában az idei utolsó vizsgázók az általános ápolók lesznek, akik hétfőn adhatnak majd számot tudásukról. Szintén a jövő héten ér véget a szakmai vizsgák időszaka a NMSzC Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában, ahol összesen 47 diákot érintett a megmérettetés. Az intézmény pásztói telephelyének tizennégy logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanulója vesz majd részt az iskolai éveket lezáró legnagyobb tudáspróbán. Emellett Dániel László, a Fáy igazgatója – a többi tagintézmény-vezetőhöz hasonlóan – arról számolt be, hogy idén minden rendben zajlott a szakmai vizsgák körül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában