kiképzés

2021.06.06. 19:00

Önkéntes tartalékosok tekintetében előkelő helyen áll Nógrád megye

Tavaly július óta képzik a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosokat (SÖTT) a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljánál. Pénteken újabb huszonnyolc személy részére kezdődött el a hathónapos kiképzés a Halász Fogadóban.

Veres Edina

Hazánkban tavaly nyár óta több mint ezerkétszázan jelentkeztek speciális önkéntes területvédelmi tartalékosnak (SÖTT).

Terenyi Krisztina őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott vezetője elmondta: csaknem a legtöbb – kettőszázötven – SÖTT kiképzésre jelentkezőt Nógrád számlálja a megyék közül.

– Ugyan a szerződéses katonai pálya iránt kevesebb az érdeklődő a megyében, ellenben az önkéntes tartalékos, és a speciális önkéntes tartalékos szolgálatot vizsgálva a megyeszékhely igazán előkelő helyen áll. A jelentkezők között több a fiatal, míg a nemek tekintetében közel azonos a megoszlás. Úgy vélem, hogy a foglalkoztatási osztályokon tartott előadásokkal fel tudtuk kelteni az érdeklődést a katonai hivatás iránt. Emellett több településen helyeztünk ki a postaládákba a képzésekről szóló szórólapokat. Így a városok mellett az apró falvak álláskereső lakóit is tájékoztatni tudtuk a honvédség által kínált lehetőségekről, és örömmel tapasztaltam, hogy ez a módszer jól működik a megyében – mondta Terenyi Krisztina őrnagy.

Az elmondottakat igazolja, hogy újabb, csaknem harminc speciális önkéntes tartalékos vonult be a napokban a nógrádi zászlóaljhoz kiképzésre a salgótarjáni Halász Fogadóban.

Gáspár M. Levente alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kifejtette: a szerződés aláírásával, illetve a hadiruházat felvételével megkezdődött a speciális önkéntes tartalékos katonák következő csoportjának hat hónapig tartó kiképzése.

–A SÖTT katonák számára minden nap egy egyórás testnevelés foglalkozással indul. Ennek célja, hogy az eltérő fizikai állapotú önkéntesek erőnlétét közel azonos szintre fejlesszük. A fizikai fejlesztés ezzel nem ér véget, az alapkiképzés része a katonai testnevelés foglalkozás is, ami javarészt katonai közelharc és- kézitusa oktatást jelent. Emellett az első hat hét során a speciális önkéntesek alaki, harcászati, térképismeret-tereptan, vegyivédelmi, egészségügyi, műszaki kiképzés mellett természetesen lőkiképzést is kapnak, hiszen az egységes alapkiképzés az éleslövészet végrehajtásával zárul – fejtette ki a zászlóaljparancsnok.

Azt követően a speciális önkéntesek lövész szakkiképzésen vesznek részt, amely során elsősorban a harcászati és lőkiképzés dominál, több éles lőgyakorlat végrehajtását magában foglalva. A kiképzés elvégzése után a SÖTT katonák dönthetnek úgy, hogy további hat hónapra meghosszabbítják a szerződésüket. Természetesen a kiképzés azonnal megszakítható, ha valaki lehetőséget kap arra, hogy ismét civil munkahelyen helyezkedjen el.

– A SÖTT szolgálati forma célja, hogy munkalehetőséget biztosítson azoknak, akik a Covid-19 járvány miatt elveszítették az állásukat. Természetesen a járványhelyzet enyhülésével egyre többen térhetnek vissza eredeti, civil szakmájukhoz– hangsúlyozta Gáspár M. Levente alezredes. Tapasztalatai szerint ugyanakkor sokaknak közel kerül a szívéhez a katonaélet a speciális önkéntes tartalékos szolgálat alatt. Éppen ezért a legtöbben – már a munkájuk mellett – önkéntes területvédelmi tartalékosnak jelentkeznek, hogy tovább erősíthessék a nógrádi zászlóalj sorait.

Bármikor visszatérhetnek a civil foglalkozásukhoz

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálati forma azoknak az állampolgároknak nyújt elhelyezkedési lehetőséget, akik a járvány miatt veszítették el a munkájukat. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, illetve az egészségügyi és pszichológiai alkalmasság. A felvételt nyert katonák hat hónapos kiképzése három ciklusból – alap-,lövész- és szakkiképzésből – áll. Ez idő alatt a katonák számára illetmény, utazási költségtérítés, ruházati ellátás és étkezés is biztosított. A speciális önkéntesek bármikor visszatérhetnek a civil foglalkozásukhoz. Akiknek azonban megtetszett ez a hivatás, munkájuk mellett vállalhatnak önkéntes területvédelmi tartalékos, vagy önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot. A SÖTT kiképzést elvégzetteknek arra is adott a lehetőség, hogy pályájukat szerződéses katonaként folytassák, amennyiben megfelelnek a követelményeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában