programok

2021.06.28. 06:03

Megszervezik nyáron népszerű fesztiváljaikat a nyugat-nógrádi kistelepülések

Amióta a kormányzat feloldotta a járványhelyzet miatt hozott korlátozó intézkedéseit, megpezsdült az élet a nyugat-nógrádi kistelepüléseken. A legtöbb helyen már szorgosan szervezik a népszerű falunapokat és fesztiválokat, de akad olyan község, ahol óvatossági okokból idén is elmaradnak a nagyobb rendezvények.

Hegedűs Henrik

Mindig nagy siker – Kétbodonyban augusztus utolsó hetében rendezik meg az immár XVIII. Szilvaszombatot

Forrás: NMH

Nagy örömet okozott minden magyar lélek számára, hogy az ötezer főnél kisebb településeken ezerötszáz fős közönségig védettségi igazolvány nélkül látogathatóak a rendezvények. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy megnyílt a kapu a falunapok megtartása előtt.

Herencsényben ugyancsak boldogak lettek az emberek, mivel az év legnagyobb eseménye náluk rendszerint július első hétvégéjére esik.

Mindig nagy siker – Kétbodonyban augusztus utolsó hetében rendezik meg az immár XVIII. Szilvaszombatot
Fotó: NMH

– Egy percig sem morfondíroztunk azon, hogy ha ilyen módon feloldották a korlátozásokat, megrendezzük a falunapot. Így július harmadikán, szombaton szeretettel várunk minden hozzánk betérő vendéget – mondta megkeresésünkre Bucsánszki Csaba polgármester.

– Sajnos az ismert okok miatt a Palócok Vigyázó Nagykeresztjéhez ezúttal sem mehet fel a vallásos zarándoklat, így a szabadtéri színpadon tartjuk a szentmisét. Bár viszonylag kevés időnk maradt a szervezésre, sikerült színvonalas programot összeállítani, és a kiszemelt sztárvendégekkel is könnyen egyezségre jutottunk.

Kétbodonyban már szintén serényen készülnek, bár nekik még akad elég idejük, lévén augusztus utolsó hetében rendezik meg az immár XVIII. Szilvaszombatot.

– Sokáig tanakodtunk, mitévők legyünk a közkedvelt nagy eseményünkkel, végül a feloldások kedvező irányba terelték az elképzeléseinket, így nekiláttunk a Szilvaszombat szervezésének – közölte Halász Judit polgármester.

– A meghívott hagyományőrző csoportok számára talán az jelenthet nehézséget, hogy a járványhelyzet alatt nem tudtak gyakorolni, de biztos vagyok benne, hogy kiváló előadásokat láthat a közönség a művelődési házunk udvarán. Miként arra is kiemelt figyelmet fordítunk majd, hogy mindenkivel szigorúan betartassuk az előírásokat, és az ezerötszázas létszámkorlátra is ügyelünk. A visszajelzések alapján a gombócfőző csapatok nagy várakozással tekintenek előre, így biztosak lehetünk benne, hogy ismét rengeteg finomság készül augusztus 28-án a sátrak alatt.

Szécsénkén szeptember első hétvégéjén lenne esedékes a Lecsófesztivál, ám ebben az évben nem élvezhetik a bográcsban főtt ételkülönlegességeket az érdeklődők.

– Bátran kijelenthetem, az egész környék egyik leglátogatottabb rendezvényét hoztuk eddig tető alá a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Házban, ám nem kockáztatunk – fejtette ki Hevér Boglárka polgármester. – A kulturális szervező munkatársunk általában már januárban-februárban megkezdi az előkészületeket, tárgyal a meghívandó előadókkal, most viszont ez az időtartam lecsökkent egy-két hónapra, és hiába emelkedett fel a sorompó, nem sikerülhetne a szokott színvonalon megtartani a lecsós ünnepünket, ezért az önkormányzatunk úgy határozott, hogy átütemezzük 2022-re az eseményt, akkor viszont komoly meglepetésekkel szeretnénk előrukkolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában