háború

2021.06.21. 07:30

Magyarnándorban felidézték a keleti front sok borzalmát

Géppisztolyok ropogása és kézigránátok robbanása verte fel a csendet a hétvégén a Cserhát dombhajlataiban. Katonai hagyományőrzők tartottak látványos hadijátékot, a második világháború harcainak megidézésével.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Magyarnándor központjából pár perces zötykölődés után érkeztünk meg a helyszínre, a vadászház kellemes környezetébe. A környék már teljesen a 77 évvel ezelőtti hangulatot árasztotta. A szervezők épp egy dzsip platójáról harsogták az utolsó eligazításokat a hadijátékok résztvevőinek, akik hazánk több tájáról és a Felvidékről jöttek.

Ifj. Bakos Gyula ismertette az eljátszott történetet: a sztyeppe közepén egy német katonai kórházba éppen sebesülteket szállítanak, amikor az orosz felderítők rájuk bukkannak. Aztán jelentik az ellenség helyzetét, és hamarosan befut egy nagyobb osztag. Megindul a támadás, amit előbb visszavernek, de végül győz a túlerő, és a szovjetek elfoglalják a kórházat. A küzdelembe bekapcsolódnak a magyar csapattestek, illetve egy német különítmény is.

Hamarosan mindenki elfoglalta a maga kijelölt pozícióját, és adott jelre megkezdődött a csata. Hatalmas kurjongatásokkal szálltak harcba az egyenruhások, még a Katyusa című dalból ismert hölgyek is alaposan kivették részüket a virtuskodásból.

A szomszédos dombok folyamatosan visszhangozták a géppisztolysorozatok ropogását, miként a petárdaként pattogó mű kézigránátok zajától szintén harsogott a környék. A járműveket, így a motorkerékpárokat és terepjárókat ugyancsak bevonták az ádáz viadalba.

A magyarnándori hadijátékok két napig tartottak. Vasárnap az Árpád-vonal védelmén volt a hangsúly, az érdeklődők betekinthettek egy élethű második világháborús táborba, és az égen megjelent egy korabeli vadászrepülőgép is.

Kutatja Nógrád hadtörténetét is

A harci cselekmények felvezetéseként múltidéző előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Gere József, balassagyarmati helytörténeti kutató olyan témát boncolgatott, aminek részleteiben eddig még az avatottabbak sem nagyon mélyültek el. A 503. számú német nehézpáncélos-hadosztály Nógrád megyei szerepvállalását ecsetelte. A harckocsizó osztag fontos feladatokat látott el egyrészt a megszálló tevékenységben, másrészt 1944 őszén és telén az előrenyomuló szovjet alakulatok megfékezésében. A kutató írásos formában is publikálni szeretné gyűjtéseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában