sajtos tejfölös

2021.06.10. 11:26

Kiderült a népszerű tarjáni lángos titka – te is így készíted?

A magyar konyha klasszikusának számító finomságot, a lángost előszeretettel fogyasztják Nógrád megyében is.

Kakuk Klaudia

Salgótarján. Lángos helyzet Nógrádban.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A nógrádiak körében a lángos valószínűleg sosem megy ki a divatból. Üresen, fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen, sonkával, virslivel vagy kolbásszal töltve is fogyasztják, de az ínyencebbek még mogyorókrémmel és fahéjasan is kedvelik. Az bizonyos, hogy a forgalomra egyik lángossütő sem panaszkodhat: a ropogós finomság mindig kelendő.

Különlegesség kerül a dagasztógépbe

A lángos sütésénél is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Kovács Tamásnál, aki az egyik balassagyarmati bevásárlóközpont parkolójában üzemeltet lángossütőt, burgonya is kerül a dagasztógépbe. A szakember szerint így sokkal ízletesebb és jobb lesz a tészta minősége.

Törekszik a színvonalra, ezért kizárólag olyan lángost ad el, amit ő is szívesen megenne. A paletta széles, többféle ízesítéssel, még fahéjasan is kínálják a finomságot, de a vendégek körében a fokhagymás-tejfölös kombináció a legnépszerűbb.

Nincs is népszerűbb a piaci lángosnál

Szinte minden nap hosszú sorokban állnak az emberek a salgótarjáni vásárcsarnok bejáratánál, ahol két bódéból is hamisítatlan, frissen sült és ropogós lángos illata csábítja el a járókelőket.

Azonban, akik szeretik ezt a lágy kelt tésztából készülő lepényt, azok a várakozás ellenére sem hajlandók lemondani a magyar ízélményről. A kínálat óriási, mindenki megtalálhatja a kedvencét, sőt az édesszájúak akár még mogyorókrémmel is kérhetik.

– A nagy választék ellenére a helyiek többsége mégis a sajtos-tejfölös íz mellett teszi le a voksát – mondta Szőke Péter, aki 15 éve süti a finomságot családi vállalkozásában. Naponta 20-25 kilogramm lisztből keleszti a tésztát, így számításai szerint az évek alatt már közel másfél millió lángos fordulhatott meg a kezében.

Alig győzik sütni a lángost | Fotó: H. M. / NMH

– Amikor megnyitottuk a bódét, volt olyan, hogy már ebéd előtt be kellett zárni. Ehhez képest most nem győzzük sütni a lángost, akkora lett rá a kereslet – emlékezett vissza a kezdetekre a tulajdonos, aki naponta vendégek százait lakatja jól a piacon.

Úgy viszik a lángost, mint a cukrot | Fotó: H. M. / NMH

Kérdésünkre, hogy mi adja ennek a tradicionális magyar ételnek a lelkét, Szőke Péter azt válaszolta: a friss olaj, a minőségi alapanyagokból készült tészta és egy cseppnyi szeretet a lángos készítőjétől.

A lángossütők munkájának eredménye mindenütt meglátszik: a nógrádiak úgy viszik a lángost, mint a cukrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában