nyári szünet

2021.06.13. 06:50

Gyerekzsivajtól lesz hangos Nógrád megye: korszerű játszótereken tölthetik a szünidőt a kicsik

Beköszöntött a nyár, hamarosan itt a szünidő és a gyermekek kirajzanak a szabadba. Nem mindegy azonban, milyen minőségű közegben és mekkora biztonságban tölthetik a perceket és órákat. E tekintetben Nógrád megye nyugati fele az utóbbi időben jelentős mértékben előrelépett, az utóbbi hetekben több településen adtak át korszerű játszóteret.

Hegedűs Henrik

Vezér Attila polgármester a romhányi játszótéren. Itt a „dombi” településrész fejlesztéséhez kapcsolódik a gyermekpark kialakítása

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Ha bő öt-hat éve körbetekintettünk térségünkben, sok helyen rendkívül szomorú körülményekkel szembesültünk. A játszótereken rozsdás berendezések sorakoztak, leszakadt hintákkal, széttört csúszdákkal találkoztunk. A különböző központi programok és támogatási formák jóvoltából ez a kép mára jelentősen változott. Az önkormányzatok éltek a lehetőségekkel és bővítették a szabadidős tevékenységekre alkalmas kínálatukat.

Nemrégiben Romhányban adtak át egy vadonatúj játszóteret. Vezér Attila polgármester elmondta, az úgynevezett „dombi” településrész fejlesztési tervei közé illesztették ennek a gyermekparknak a kialakítását, korábban megtörtént a Batthyány út és a Petőfi köz aszfaltozása. Itt eddig nem volt olyan zöldövezet, ahol a legkisebbek élményekkel gazdagodva tölthettek volna el kellemes időt.

Megközelítőleg ötmillió forintos forrást használtak fel a célra. A mászóka, a csúszda, a libikóka mellett egy társalgóasztalt is felállítottak, hogy amíg a csemeték ujjongva élvezik a „szolgáltatásokat”, a szülők is kényelmesen elbeszélgessenek, könyvet olvassanak, netán kártyázzanak. Az átadót június 4-én tartották Tácsik Bálint, a Rétsági Járási Hivatal vezetője jelenlétében. A polgármester hozzátette, szeretnék folytatni a „Domb” rendbetételét, következő állomásként az itt található temető környezetét szépítenék meg, illetve további útszakaszokat újítanának fel.

Berkenyén hasonlóképpen egy kerítéssel körbevett játszótér létesült a közelmúltban. Amint German József polgármestertől megtudtuk, korábban volt egy játszópark a településen, ám az távol esett a faluközponttól és nehezebben is lehetett megközelíteni, így döntöttek arról, hogy a fiatalok számára a labdarúgópálya szomszédságában, a vasúti sínek mellett alakítanak ki ilyen élményövezetet. Ezt a pontot az is indokolja, hogy a szemközti Hosszúbérc felé terjeszkedik a község, itt növekedik egy lakópark, ahová főleg kisgyermekes családok költöztek, és számukra pár perces sétával vagy kerékpárral gyorsan elérhető így a játszótér.

A közelmúltban Mohorán jártunk, ahol szintén elkészült – ugyancsak központi támogatás felhasználásával – egy korszerű játszótér. A művelődési ház előterében, a forgalmas pontoktól távol, biztonságos környezetben szórakozhat itt a jövőben a felcseperedő óvodás és iskolás nemzedék. Ugyanez a helyzet Szécsénkén: a délnyugat-nógrádi faluban tágas füves részen, a településen áthaladó közút mentén gyönyörűre festett fakerítés mögött várják az eszközök a kicsiket és nagyokat egyaránt, hisz itt erőgépekből egy szabadtéri kondicionáló részleget is elkülönítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában