évforduló

2021.06.27. 19:32

Fejedelmi hétvéget tartottak a szécsényi országgyűlés 315. évfordulójának a tiszteletére

Az 1705-ös szécsényi országgyűlés 315. évfordulója alkalmából Nemzeti újraerősödés címmel két napos rendezvényt tartottak a hétvégén a Kubinyi Ferenc Múzeumban, a Forgách- Lipthay kastélyban.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Az eredeti tervek szerint a szombati programot dr. Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár nyitotta volna meg, azonban a kormányzati elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen. Ezért küldött egy levelet, amelyet dr. Molnár Klaudia, tanácsadó olvasott fel a jelenlévőknek.

– A múzeumok éjszakája kapcsán a Kubinyi Ferenc Múzeum életében egy jelentős változásról számolhatunk be – mondta dr. Molnár Klaudia. Hozzátette: – A kormány határozatának értelmében az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működik tovább. Az átszervezésnek köszönhetően jelentősen bővül és szélesedik az intézmény szakmai mozgástere, ugyanakkor megnő a finanszírozás lehetősége is. A múzeum új, megemelt éves működési költségvetése 69,5 millió forint lesz. Ezen túlmenően további 70 millió forint egyszeri támogatást is biztosít a műtárgyraktár fejlesztésére, épület vásárlására és annak berendezésére.

Az államtitkár bízik benne, hogy ez az új státusz egyaránt kedvezően befolyásolja majd az intézmény jövőjét, működését és fenntartását.

A megnyitót követően a résztvevők a számos program közül választhattak. Az érdeklődők megtekinthettek egy Kurucz-Labanc haditornabemutatót, valamint egy rendőrségi fegyvertechnikai bemutatót. Az eseményen fellépett többek között a Jánosík Néptáncegyüttes és a Pavane Történelmi Táncegyüttes. A két napos rendezvényt végül Szent Iván-i tűzgyújtás és egy nosztalgia koncert zárta.

A pénteki események is a Rákóczi örökséget mutatták be

Dr. Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, hogy az 1705-ös szécsényi országgyűlés 315. évfordulója tavaly volt, azonban a koronavírus miatt nem tudták megtartani a rendezvényt, így most pótolták azt. Mint mondta a pénteki események is a Rákóczi örökséget mutatták be a történész és a néprajzos szemével, valamint a zenetörténeten keresztül. Ezenkívül kihirdették a Rákóczi 315 Kárpát-medencei rajzpályázat nyerteseit, valamint felavattak egy elítéltek által készített emlékművet is a kastély udvarán. A múzeumigazgató szerint továbbra is az a céljuk, hogy a Rákóczi örökséget képviseljék és nemzedékről-nemzedékre továbbadják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában