kábítószer-ellenes világnap

2021.06.26. 11:28

Élj szermentesen! – így harcolnak a nógrádi zsaruk a droghasználat ellen

Kvízjátékkal, szelfi­kampánnyal, információs pontokkal és színdarabbal hívta fel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a figyelmet a droghasználat veszélyeire és annak következményeire.

Nagy Orsolya

Szelfikampány

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A kábítószer-probléma visszaszorítására és a drogkereskedelem elleni harcra hívja fel a figyelmet a kábítószer-ellenes világnap, amelyet 1988-tól minden évben június 26-án tartanak.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelten kezeli a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, és azok megelőzési lehetőségeit. Dr. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának megbízott vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a világnapot megelőző héten kampánysorozatot indított a rendőrség, amely során számos programmal és figyelemfelkeltő akcióval kedveskedtek a lakosságnak.

A veszélyes szerek fogyasztói sokszor maguknak sem vallják be függőségüket, segítség nélkül nehéz a leszokás | Fotó: Illusztráció / NMH

– Rendezvényeink célja elsősorban a fiatalok szemléletformálása, a nemet mondás képességének az elérése. A kampány során olyan alternatív lehetőségeket, programokat és módszereket kínálunk az embereknek, amelyek a szabadidő hasznos eltöltése mellett saját egyéniségük és szociális képességeik fejlesztéséhez is hozzájárulnak – közölte dr. Noskó Zsolt.

Hozzátette: mivel a mai fiataloknak nagyon fontos a közösségi tér, így például az internet és az online közösségi oldalak elérése, ezért számukra egy kvízjátékot hirdetett meg a bűnmegelőzési alosztály Élj te is szermentesen! címmel. A helyesen kitöltők között ajándékokat is kisorsoltak.

Emellett a közösségi oldalakon egy szelfikampány is elindult, amelynek már három éve nagy sikere van, főként a fiatalok körében. A kampány időszakában a rendőrség munkatársai a megye városaiban információs pultoknál adtak tanácsokat az érdeklődőknek. Tájékoztatást nyújtottak például arról is, hogy hol és milyen módon lehet segítséget kérni.

A fiatalok körében nagy sikere van a szelfikampánynak
Fotó: H. M. / NMH

Az alosztályvezető arra is kitért, hogy a rendőrség mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a droghasználat ellen minden létező módon és csatornán fellépjenek.

Mint mondta: elsősorban a megelőzés a fontos, hiszen hosszú távon ez hozhat hatékony és fenntartható eredményt. Amennyiben valaki képes nemet mondani a függőséget okozó szerekre, akkor egy egészségesebb életet élhet.

Színdarabbal mutatták be egy tárgyalás részleteit

A rendőrség munkatársai a kábítószer-ellenes világnaphoz kapcsolódóan Élőben a tárgyalóteremből címmel mutattak be egy rövid színdarabot Balassagyarmaton az ifjú polgárőrök táborában. Dr. Noskó Zsolt elárulta, hogy az érdeklődők testközelből élhették át egy bírósági tárgyalás élményét egy fiktív, ugyanakkor megtörtént eseményeken alapuló bírósági eljárásról, amely a droghasználat veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az előadás a visszajelzések alapján sikeres volt, amelyen tizenéves középiskolások vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában