nyaralás

2021.06.09. 13:50

Beindult a turizmus: a külföldi utazások a legnépszerűbbek a nógrádiak körében

Egyre több turista érkezik Nógrád megyébe, de még mindig nincs akkora forgalom, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Sokan pedig alig várják, hogy külföldön pihenjék ki a munka fáradalmait.

Nagy Orsolya

2020.07.10. Sófok Kánikula Somogy megyében. Balaton nyaralás, strandolás illusztráció. Fotó: Németh András NA Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Németh András

A korlátozások enyhítését követően újraindulhatott a turizmus országszerte, így szűkebb hazánkban is. Hipszki János, az egyik mátrakeresztesi hotel tulajdonosa elmondta: a napokban kezdődött csak el a szezon, hiszen eddig a járvány miatt nem volt lehetőség érdemben vendégek fogadására.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy még óvatosak az emberek. Sokaknál pedig gondot okoz a védettségi igazolvány megléte. Előfordult már, hogy egy családban nem volt mindenkinek, így nem tudtak szállást foglalni – közölte Hipszki János. Hozzátette: a külföldi turisták aránya jelenleg minimális.

Tavaly nyár elején egyébként jóval nagyobb volt a vendégforgalom, ugyanakkor semmiképp sem lehet összehasonlítani az idei évvel.

A tulajdonos bízik benne, hogy nagy lesz az érdeklődés a vakáció alatt, hiszen hosszú ideig tartottak a korlátozások és az emberek már nagyon várják, hogy kimozduljanak otthonról. Emiatt talán sok turistát vonz majd a Mátra, s a kisebb szállásokat feltehetőleg előnyben részesítik majd a tömeg elkerülése miatt.

Görög Rudolf, az alsópetényi kastély vezetője elárulta, hogy náluk elsősorban rendezvények miatt érkeznek szállóvendégek, de ezek még nem igazán indultak el. Úgy gondolja, hogy a különféle eseményekre majd csak szeptemberben jelentkeznek a járvány miatt.

– Szintén Alsópetényben több vendégházunk is van. Ezekre már érkeztek foglalások, de a külföldi turizmus még nem igazán indult be. A vidéki kisebb szálláshelyekre szerintem idén nyáron nagyobb lesz az érdeklődés, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta Görög Rudolf.

A külföldi utazások is egyre népszerűbbek. Stec Magdolna, az egyik salgótarjáni utazási iroda vezetője elmondta: idén igencsak közkedveltek a repülős utak, és a legtöbben Egyiptomba, Görögországba, Ciprusra, valamint Törökországba foglaltak szállást. Spanyolország iránt még nem olyan nagy az érdeklődés, de Dubaiba például már szívesen látogatnak el.

– Azt tapasztaltam, hogy a hosszú hónapokig tartó korlátozások feloldását követően megnövekedett a külföldi utazási kedv, ráadásul a tavalyi évhez képest a nyaralások árai sem változtak, legfeljebb kismértékben – emelte ki Stec Magdolna.

Az utazási iroda vezetője hozzátette, hogy szűkebb hazánkban az emberek a szokásoshoz képest később foglaltak szállást a különböző országokba. Sokkal korábban kellett volna az utazások iránt érdeklődni, ugyanis már nem sok hely maradt. Ebben azonban az is közrejátszik, hogy a járvány miatt kevesebb repülőgép indul és a nyaralások időpontjai is kitolódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában