állattartás

2021.06.08. 19:45

A paripák szeretetére nevelik a gyerekeket a szécsényi lovardában

Hazánkban reneszánszát éli a lovaglás. Egyre több helyen adódik lehetőség erre. A Végh házaspár 2012-ben alakított ki lovardát a város nyugati részén, a Kossuth Liget mellett, ami többről szól, mint csupán állattartásról és sportolásról.

Szenográdi Ferenc

Végh Ferenc a gyermekek kedvenc lovával, Negróval, a pónival A szerző felvétele

Ma már Igaz Lóbarátok és Jóbarátok Diáksport Közhasznú Egyesületként működnek, amelynek Véghné Turányi Éva az elnöke. A mezőgazdasági mérnök-tanár végzettségű házaspár éveken át nagy szeretettel tanította a fiatalokat lovaglásra a helyi mezőgazdasági szakközépiskolában.

Véghné Turányi Éva tanárnő gyermekkora óta szereti a lovakat, az iskolában is arra oktatta a fiatalokat, hogy nem elég a lovaglást elsajátítani, meg kell ismerni az állat tulajdonságait, természetét is. Részt kell venni az ápolásában, a takarmányozásában, egyszóval törődni kell vele, így alakulhat ki jó kapcsolat ló és ember között. Így válhat a lovas igazi lóbaráttá.

Végh Ferenc a gyermekek kedvenc lovával, Negróval, a pónival
A szerző felvétele

Amikor az iskolában megszűnt a lovas osztály, a házaspár úgy döntött, hogy létrehoznak egy lovardát. Elsősorban a lovak szeretete s annak továbbadása motiválta őket. Mindaz a szellemiség, amit az iskolában, a lovas osztályban a fiatalok felé közvetítettek, a lovardában is jelen van.

– A lovaglás mellett a lovas kultúra megismertetésére is hangsúlyt fektetünk. Az állatok szeretetére neveljük a fiatalokat – mondta Végh Ferenc. Jó kapcsolatot ápolnak a környező települések és a város iskoláival. Sok szülő csak azért keresi fel őket a gyermekével, hogy ismerkedhessenek az állatokkal. Az induláskor hat, ma kilenc ló teszi ki a ménesüket. A gyermekek kedvence a póni, Negró. Bár a vírushelyzet miatt tavaly több hónapon át zárva voltak és idén sem nyitottak ki fél évig, rendszeresen szerveznek táborokat, ahol a fiatalok megtanulhatnak lovagolni, és megismerhetik az állattartás követelményeit.

Végh Ferenc elmondta, hogy a lovaglás mellett fontosnak tartják, hogy a gyerekek a többi háziállatot is megismerjék. Napjainkban sok fiatal nem tudja megkülönböztetni a tyúkot és kakast, vagy nem ismeri fel, hogy melyik a liba és melyik a kacsa, épp ezért tartanak baromfit is. Kis bosszúsággal hozzátette, hogy a kétlábú „róka” elvitt hét tyúkot, három kacsát, három kotlóst, az alattuk lévő kacsatojásokkal együtt.

Végh Ferenc szólt arról, hogy idén nyáron is terveznek lovas tábort színes programokkal. A lovaglás mellett városnézésre, kirándulásra, a Nyírjesi vadaspark meglátogatására is szánnak majd időt.

Hozzátette, hogy pályázati pénzből és önerőből évről évre fokozatosan fejlődtek, felépült a nyári istálló és a takarmányozó is. A környező legelővel együtt nyolc hektár a területük. Idén ismét komoly fejlesztésre kerül sor. A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség a Bejárható Magyarország program keretében pihenőhelyeket alakít ki a lovas turizmus számára. Erre a szécsényi Lovasudvarban is sor kerül, ahol 12 lovat tudnak elhelyezni. A szövetség rendelkezik a kivitelezési tervekkel, a kivitelező is megvan már, rövidesen a munkálatok is elkezdődnek.

Címkék#lovarda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában