Lóháton

2021.06.27. 06:57

A járvány idején felpezsdült az élet a nemti lovastanyán

A koronavírus-járvány által okozott elszigeteltség az élet számos területét rosszul érintette. Mint megtudtuk, a lovastanyák, lovasparkok viszont kivételek, náluk nem igazán történt negatív változás. Az általunk felkeresett lovardáknak talán még kedvezett is a járványhelyzet. Elmondták, az emberek a bezártságból kiszabadulva, lóháton élvezték a szabadságot. Az elmúlt időszakról és terveikről is kérdeztük a lovasparkok üzemeltetőit.

Cserhalmi Adél

Dr. Korill Krisztina (balról a második) tanítványai körében. Idén nyáron is indítanak lovastáborokat

Forrás: NMH

Fotó: V. L.

Mákos Regina, a nemti lovaspark vezetője már gyermekkorában is szerette a lovakat. Amint lehetősége nyílt rá, rögtön megnyitotta saját lovardáját.

– Nehezen indultunk, de most már lassan két éve üzemelünk. Emlékszem, 2019 októberében lovagoltattunk először. A nyitónapon nagyon izgultam, hogy rendben menjen minden – mondta a lovarda vezetője, hozzátéve: – Jelenleg hat saját és egy bértartásban lévő lovam van. Félrideg állattartást alkalmazok, ami azt jelenti, hogy a lovak kinn vannak a legelőn, de kapnak abrakot, szénát, kiegészítőket, és fedett védelem alá is lehetőségük van behúzódni. Most, a nyári kánikula idején gyakran be is mennek a tető alá. Nagyobb fejlesztéseket is tervezek még, de ehhez pályázatot kell találnom. Istállót szeretnék építtetni és egy hatalmas, 20x60 méteres kültéri pályát. Itt esőben is lovagolhatnának a hozzánk érkezők – vázolta terveit Mákos Regina.

Dr. Korill Krisztina (balról a második) tanítványai körében. Idén nyáron is indítanak lovastáborokat
Fotó: V. L. / NMH

– Arra törekszem, hogy télen se fázzanak a lovaim. Szerencsére a koronavírus-járvány nem viselte meg a lovarda mindennapjait. A bezártság elkerülése végett több vendég érkezett. Olyanok is szívesen jöttek, akik még nem tudtak lovagolni, de meg akartak tanulni. A járványügyi előírásokat betartva, végig fogadtam a látogatókat. A nyár folyamán lovastábort rendezek, ahová minden érdeklődőt várok. Ezenfelül Kékestetőre is szervezek majd lovas túrát.

A bárnai lovas egyesület képviseletében dr. Korill Krisztina oktatótól érdeklődtünk a lovaspark helyzetéről.

– Tavaly költöztünk a faluba, és szeptembertől már lovardaként üzemelünk. A tanyánkon kilenc ló található – ismertette dr. Korill Krisztina. Jelenleg az egyesület harminc tagja jár rendszeresen lovagolni. Nyáron több szabadidős és díjugrató lovasversenyen veszünk részt. A díjugrató küzdelmeken kezdő lovasaink is indulnak. Csapatunkból hárman rajtengedélyes vizsgára készülnek.

A nemti lovasparkba több vendég érkezett az elmúlt időszakban. Olyanok is, akik bár még nem tudtak lovagolni, de meg szerettek volna tanulni | Fotó: L. B. / NMH

A lovaspark vezetője hozzáfűzte, hogy szívesen vesz részt amatőr megmérettetéseken, régiós és országos díjugratókon.

– A hétvégék általában versenyekkel telnek. Büszkén mondhatom, hogy már több helyszínen eredményesek voltunk. Például az ócsai lovasfarmon is jól debütált a csapatunk. Szilvásváradon a Pintér Tamás Emlékversenyen elváráson felül teljesítettünk. Dunaharasztiban a helyi lovasudvar szabadidős versenyén Augusztin Anna Poncsi nevű lovával, valamint Kirner Boglárka Gavallér nevű ménjével mindketten harmadik helyezést értek el – összegezte a lovarda vezetője.

– Szerencsére idén nyáron még sok „csata” vár ránk, illetve három lovastábort is indítunk, amelyeken meglepetéssekkel készülünk. Vidám, családias szalonnasütést tervezünk – zárta szavait dr. Korill Krisztina lovasoktató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában