évforduló

2021.06.22. 13:55

140 éves a gyarmati Szondi: együtt ünnepeltek a korábbi és a jelenlegi tanulók

Hagyományaikhoz híven Szondi-napokat tartottak a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szondi György Technikuma és Szakképző Iskolájában a napokban. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 140. évfor­dulóját, a jubileum alkalmából rendezvénysorozattal emlékeznek meg az iskoláról. Ennek nyitánya volt egy kétnapos eseménysorozat.

Lászlók Judit

A kötélhúzáson kívül többek között lábteniszben, pingpongban, csocsóban és dartsban is összemérték tudásukat

Forrás: Beküldött

– Ötven diák jutalomkiránduláson vehetett részt a drégelypalánki Szondi-várban, ahol megkoszorúzták a névadó emléktábláját – számolt be a programokról Tanka Ágnes. Az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója hozzátette: – Hagyományainknak megfelelően az első napot sportversenyekkel kezdtük. A diákok lábteniszben, pingpongban, csocsóban, dartsban, kosárra dobásban, tollaslabdázásban, kötélhúzásban és az akadálypályán mérhették össze tudásukat. A pandémiával járó bezártság után mindenki felszabadultan, jó kedvvel vett részt a sportprogramokon.

A rendezvény másnapján emlékműsort adtak elő az intézmény előkertjében álló Szondi-szobornál, amelynek a balassagyarmati, Kossuth-díjas Párkányi Raab Péter az alkotója. Majd az iskola színpadán mutatták be a tanulók a produkciójukat, illetve pódiumbeszélgetéseken is részt vehettek, amelyek vendégei egykori szondis diákok voltak.

A kötélhúzáson kívül többek között lábteniszben, pingpongban, csocsóban és dartsban is összemérték tudásukat
Fotó: Beküldött

– A Szondi-napokra való felkészülés előzetes feladatai között szerepelt a műanyag kupakok gyűjtése is, amit egy beteg rimóci kislány gyógyítása céljából szervezett az iskola. A diákok közel 30 kilogramm kupakot gyűjtöttek – mondta Tanka Ágnes.

Az eseményen fellépett Szatmári Orsolya énekesnő is, aki örömmel tért vissza az intézménybe. A színpadon a diákoknak adott interjúban mesélt arról, hogy milyen volt egykor bőrdíszműves tanulónak lenni a Szondiban, valamint azt is kifejtette, hogy miért volt jó ebbe az iskolába járnia. Ezt követően a kihagyhatatlan Ki mit tud?-ra került sor, ahol néhány tehetséges tanuló mutatta be énektudását. A nap folyamán az osztályok bográcsban főztek ebédet, amit aztán a díjak átadása előtt együtt fogyasztottak el.

– A diákönkormányzat napja mindig is jelentős esemény volt az iskola életében. A program vendégei voltak a világ különböző tájairól – Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Venezuelából – érkezett önkéntesek is, akik az „Egyesek Youth Association” program részeként tartózkodnak hazánkban. A szondis diákok így angol­nyelv-tudásukat is csiszolhatták – fogalmazott az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában