egészségmegőrzés

2021.05.01. 08:15

Véradással is segítheted, hogy időben felismerjék a tüdődaganatot

Kutatási program indult hazánkban, amelynek célja egy olyan vérvizsgálati módszer kifejlesztése, amelynek segítségével korai állapotban ki lehet mutatni a tüdődaganatot. Aki szeretne hozzájárulni a kezdeményezés eredményességéhez, véradással teheti azt meg. Erre már a Salgótarjáni Területi Vérellátóban is lehetőség van.

Gulyás Edina

Salgótarján, Magyar Honvédség helyi irodája. Véradás. 20210401 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A tüdődaganat az egyik leggyakoribb halált okozó megbetegedés Magyarországon és a világon egyaránt. A korai szakaszban diagnosztizált kór nagyobb eséllyel gyógyítható. Egy kutatásokkal foglalkozó cég ezért a Nessos Program keretében egy olyan vérvizsgálati módszer kifejlesztését tűzte célul, aminek segítségével korai állapotban ki lehet mutatni a tüdődaganatot. A program sikeres megvalósításában az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Magyar Vöröskereszt is közreműködik.

Azokat a rendszeresen dohányzókat vagy korábbi erős dohányosokat várják vérvételre, aki már elmúltak 55 évesek, de még nem töltötték be a 65. életévüket. Az egészséges donoroktól gyűjtött vérplazmában korai diagnózisra alkalmas jelzőanyagokat, úgynevezett biomarkereket keresnek. A programban részt vevők véréből készült vörösvérsejt- és vérlemezke-készítményeket közvetlenül a betegek kórházi gyógyítására, a többi összetevőt a vizsgálat fejlesztésére használják.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Akik jelentkeznek a véradásra és azzal együtt a kutatásba, nem csak a módszer kifejlesztéséhez járulnak hozzá. Az ingyenes és önkéntes részvétellel saját egészségükért is sokat tehetnek, ugyanis a rendszeres szűrővizsgálatokkal, CT-vizsgálattal folyamatosan ellenőrzik az egészségügyi állapotukat.

A férfiak öt, míg a nők négy alkalommal adhatnak vért évente, azonban a Nessos Programban félévente egy alkalommal gyűjtenek mintát. A kutatás korai fázisában csak az Országos Vérellátó Szolgálat központjában, Budapesten volt lehetőség véradásra, azonban ma már az ország számos pontján jelentkezhetnek a donorok.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– A Salgótarjáni Területi Vérellátóban is van már arra lehetőség, hogy szúrásra nyújtsák a karjukat azok, akik részt vennének a fenti programban – tájékoztatott Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora, hozzátéve: – Sőt, már a kitelepüléseken, a kinti véradóeseményeken is leveszik a vért a jelentkezőktől. Ez nagy segítség, hiszen vannak, akik nem akarnak a megyeszékhelyig utazni, azonban saját lakóhelyükön élnek a lehetőséggel.

Mint mondta, a vérvétel ugyanolyan módon történik azoknál is, akik jelzik a programban való részvételi szándékukat. Annyi a különbség, hogy három kémcsővel több vért vesznek attól, aki szeretne a

Nessos kutatásban szerepelni. A levett mintát a fővárosba szállítják, ott kerül sor a diagnosztikára.

– Tapasztalataink alapján egyre többen élnek a fenti lehetőséggel, vannak, akik már nem először adnak ilyen módon vért – fogalmazott a szakember, aki azt is kifejtette: – A Vöröskereszt és az OVSZ munkatársai sokat tesznek azért, hogy minél szélesebb körben megismertessék a programot Salgótarjánban és Nógrád megyében is.

Dohányzónak számít az is, aki már tíz éve leszokott, de régebben szívta

A Nessos Programba az 55 és 65 év közöttiek jelentkezését várják, mivel a tüdődaganat kockázata ebben a korcsoportban a legmagasabb. Dohányzónak számít az, aki legalább heti rendszerességgel él ennek a szenvedélynek vagy dohányzott az elmúlt tíz évben, illetve az is, aki ugyan több mint egy évtizede leszokott, de azt megelőzően legalább heti 10 szál cigarettát szívott. Akik elektromos cigarettát használnak, szivaroznak vagy pipáznak, továbbá azok, akik korábban éltek ezekkel az élvezeti cikkekkel, szintén dohányzónak számítanak. – Azért tartom fontosnak és a donorok szempontjából is előnyösnek a kutatást, mert az abban részt vevők ingyenes CT-vizsgálaton is részt vehetnek. Amennyiben bármi problémára fény derül az egészségügyi vizsgálatok kapcsán, a Korányi intézetben van lehetőség a kezelésre – tájékoztatott Tóthné Simon Andrea, hozzátéve: – Minden véradás szűrés is egyben, a szakemberek vizsgálják a donoroknál a hepatitis A, B és C, a HIV, az AIDS és a szifilisz betegségek jelenlétét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában