vizsga

2021.05.05. 19:53

Vegyes érzelmekkel távoztak a töriérettségiről a nógrádi diákok

Szerdán a matematika után a történelem írásbelivel folytatódott tovább a 2021-es érettségi időszak. A vizsgán az athéni demokrácia, a második világháború és a Kádár-korszak is szóba került.

K. K.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Németország újraegyesülése, Mátyás király uralkodása és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is szerepelt a középszintű történelem írásbeli témái között. Emelt szinten 240 perc, középszinten pedig 180 perc állt a diákok rendelkezésre a feladatok megoldására. Segédeszközként a középiskolai történelem atlaszt vihették magukkal a tanulók.

A középszintű írásbeli első részében rövid választ igénylő feladatokat kaptak a tanulók, ahol szóba került az athéni demokrácia, Mátyás király uralkodása, a középkori építészet, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a második világháború és Németország újraegyesülése is.

A vizsgázók az érettségi második részében négy esszéfeladatokat kaptak, a hűbériség, a dualizmus kori ipar, a szovjet ideológia és a török terjeszkedés témájában. Ezek közül egyet a magyar történelemmel és egyet az egyetemes történelemmel kapcsolatban kellett megoldaniuk.

Csakúgy, mint a keddi matematika írásbelin, a salgótarjáni diákok a feladatsor megoldására minden időt igyekeztek kihasználni, viszonylag kevesen távoztak dél előtt az intézményekből. Találkoztunk olyan diákkal, akit lesokkolt, de a legtöbben megoldhatónak ítélték az idei feladatsort.

Csütörtökön az angol érettségi vizsgákkal folytatják a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában