NYITÁS

2021.05.17. 07:20

Újranyit a város: keddtől ismét várják a látogatókat Szécsény nevezetességei

Hosszú idő után május 18-tól újra kinyit a Kubinyi Ferenc Múzeum, a Nosztal­gia Múzeum, a Tűztorony és a Tömlöcbástya–szaba­dulószoba. A látogatókat az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően tudják fogadni.

Lászlók Judit

Keddtől a járványügyi intézkedések betartása mellett várja az érdeklődőket a Kubinyi Ferenc Múzeum

Forrás: NMH

Garamvölgyi Andrea, a Szécsényi Művelődési Központ szakmai- és egyben a Szécsényi Turisztikai Információs Pont vezetője elmondta, hogy május 18-tól ismételten kinyitnak a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt múzeumok és nevezetességek.

– Az elmúlt időszak nehéz volt számunkra, hiszen nem fogadhattunk látogatókat. Keddtől azonban az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett már ismét várjuk az érdeklődőket – mondta Garamvölgyi Andrea.

Keddtől a járványügyi intézkedések betartása mellett várja az érdeklődőket a Kubinyi Ferenc Múzeum
Fotó: NMH

A szakmai vezető kifejtette, hogy megtekinthetőek lesznek a gyönyörű Forgách-kastélyban működő Kubinyi Ferenc Múzeum értékes kiállításai. Az érdeklődők pedig kikapcsolódás gyanánt felfedezhetik a festői környezetben lévő Várkertet is. Ezenkívül ellátogathatnak majd a sétálóutcában lévő Nosztalgia Múzeumba, ahol Jászberényi Pál magángyűjteménye kapott helyett. A kiállított tárgyak a századfordulótól egészen napjainkig mutatják be életünk eszközeit, berendezéseit. A tárlattal azt szeretnék érzékeltetni, hogy milyen volt az 1900-as évektől a hetvenes és a nyolcvanas évekig a technika fejlődése, illetve hogyan nézhetett ki egy 1940-es évekbeli tisztviselő-iroda, egy szállodai szoba, valamint a paraszti kultúra használati tárgyai és a munkaeszközei.

A Tömlöcbástya népszerű játéka a szabadulószoba
Fotó: NMH

– A Szécsénybe érkezők ismét bejárhatják majd a Tűztornyot, amelyet a helyiek csak palóc ferde toronyként emlegetnek. Ha pedig izgalmas szórakozásra vágynak, akkor kipróbálhatják a Tömlöcbástya szabadulószobáját. A szervezők három helyiséggel várják a jelentkezőket és egyszerre tizenöt főnek tudnak lehetőséget biztosítani a játékhoz. Így a szolgáltatás iskolai osztályok, baráti társaságok és csapatépítő tréningek számára egyaránt alkalmas lehet. A szobák tematikáját a történelem, a tudomány és a misztikum adja. Érdekesség, hogy az egyik terem a tömlöc gyomrában, a föld alatt van – mondta Garamvölgyi Andrea, aki szerint minden korosztály számára megfelelő kikapcsolódást nyújt a város. Mindezek mellett pedig még számos nevezetesség lelhető fel Szécsényben.

Hazánk egyetlen ferde tornya a barokk stílusú Tűztorony
Fotó: NMH

Városismereti séta QR-kóddal

A Turisztikai Információs Pont az 1705-ös Szécsényi országgyűlés 315. évfordulója alkalmából tavaly ősszel létrehozta a Városismereti séta elnevezésű programot. Ennek során a turisták egy térképet szerezhetnek be a Turisztikai Információs Ponton, amelynek segítségével tizenkét állomásos útvonalat járhatnak végig a városban. Az érdeklődők a feltüntetett QR-kódok beolvasása után minden megállóban megismerkedhetnek egy-egy helyi nevezetességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában