üvegművészet

2021.05.24. 15:31

Színes üvegekből készíti elképesztő alkotásait a salgótarjáni művész

Színes üvegekből készíti egyedi alkotásait a salgótarjáni szakember. Takács-Hegyesi Helga közel húszéves tapasztalattal a háta mögött beszélt portálunknak a Tiffany-üvegek készítésének rejtelmeiről és különféle nehézségeiről.

Fodor Orsolya

Takács-Hegyesi Helga műhelyében, egyik alkotásával. Sok aprólékos munkával jár egy-egy darab elkészítése

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Takács-Hegyesi Helga, egy megyeszékhelyen tevékenykedő fiatal hölgy különleges foglalkozást választott magának, amiben kiélheti az alkotói fantáziáját. Korábban gazdasági informatikus végzettséget szerzett, de húsz éve már, hogy kitanulta az ólomüvegező és üvegfestő szakmát is. Azóta egyre különlegesebb munkák kerülnek ki a kezei közül és a szenvedélyévé vált az egyedi és a művészi kivitelezés.

– Építőipari szakközépiskolába jártam, ahol sokat tanultam a méretezésről. Ennek a tudásnak a mai napig nagy hasznát veszem. A Tiffany-üvegek szépsége sokakra nagy hatást gyakorol, ahogy rám is. Nem sajnálom az időt és az energiát, hogy hetekig készítsek akár egy bonyolultabb és több színből álló mintát – mondta Takács-Hegyesi Helga.

Hozzátette: az egyik legnehezebb feladatra még több évvel ezelőtt a középiskolai osztályfőnöke kérte meg, amire a mai napig nagyon büszke. Egy üvegfalat kellett készíteni a Térségi Integrált Szakképző Központ számára, ahol öt város címerét öntötte formába. Ez volt a legidőigényesebb munkafolyamat, amit valaha csinált.

Takács-Hegyesi Helga műhelyében, egyik alkotásával. Sok aprólékos munkával jár egy-egy darab elkészítése | Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, sokan szeretnek az otthonukban is különleges üvegekben gyönyörködni. Van, aki már kész tervekkel keresi meg, de akad olyan is, akinek segíteni kell kitalálni, hogy mit is szeretne látni például az ajtaján.

– A folyamat mindig a tervezéssel indul, amit a méretfelvétel követ. Ezek után lehet csak a színes vagy éppen a mintás katedrálüvegeket kiválasztani az adott tervekhez. Amikor már beszereztem a szükséges táblákat, akkor sablonok segítségével berajzolom a vágás vonalát, amit szabad kézzel, egy üvegvágó segítségével vágok ki. Ehhez szükséges némi tapasztalat is, és tudni kell, hogy nem minden anyag viselkedik ugyanúgy – mondta.

Hozzátette: a vágások elvégzése után le kell csiszolni az éleket, mert milliméter-pontosságú darabokra van szükség a tökéletes illeszkedés miatt. Az üveg élére egy rézfólia kerül, amit már lehet forrasztani, és így összeállnak a részek. Vigyázni kell a meleg színekkel, mert hő hatására könnyebben elpattannak, mint a hideg színűek vagy az átlátszók. Nem ritka, hogy vissza kell bontani a munkát, ha a forrasztás során véletlenül eltörik valamelyik darab.

Fát és üveget épít össze a legújabb ötlete alapján

Alapüvegekkel is lehet látványos hatást elérni, ha megfelelő mintát választunk hozzá. Nem mindenki rajong a színes változatokért. Üvegből nem csak ablakot és ajtóüveget lehet készíteni, hanem különböző dísztárgyakat, többek között lámpákat is. A Tiffany-üvegeket ugyan kissé háttérbe szorítják a mintás katedrálüvegek, de a népszerűségük ennek ellenére nem csökkent jelentősen. – A táblákból megmaradó kisebb részeket mindig gondosan félreteszem, mert már előre látom, hogy mi mindent lehet majd belőlük alkotni. Ha egy kis szabadidőm van, akkor szívesen kísérletezek újításokkal, most például a fát kombináltam üveggel, és igazán egyedi lett a megjelenése – fejtette ki Takács-Hegyesi Helga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában