túszopera

2021.05.28. 09:02

Opera készült a balassagyarmati túszdráma történetéből

Néhány évvel ezelőtt az Ipoly-parti városból származó ifjú hölgy, Hatala Csenge Hírzárlat címmel megírta az 1973-as balassagyarmati túszdráma hiteles történetét. Most a könyve alapján zenemű is készült, Túszopera címmel.

A hosszú ideig elhallgatott túszdráma részleteit igazából Hatala Csenge műve tárta fel

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Tekintsük át röviden: 48 esztendeje, egy hideg januári estén két fiatalember, a Pintye-testvérpár fegyverekkel felszerelkezve behatolt a Geisler Eta Leánykollégiumba, és ott foglyul ejtette a téli szünetről éppen visszatérő középiskolásokat. A fiúk különböző követelésekkel léptek el, amit természetesen az akkori államhatalom nem kívánt teljesíteni. A dráma végén a mesterlövészek agyonlőtték az idősebb fivért, míg a fiatalabbat hosszú börtönbüntetésre ítélték. Hatala Csenge szívós munkával, a korabeli szemtanúk megszólaltatásával, lépésről-lépésre térképezte fel a fejleményeket, amiből megszületett a mű, a Hírzárlat. A kötet egyértelműen bestseller lett, a bemutatóján százak tolongtak az események korábbi színhelyén, az egykori diákotthon ebédlőjében. Most pedig, mintegy folytatásként megszületett a Túszopera.

– A Bécsben élő zeneszerző, Gryllus Samu keresett meg azzal az ötlettel, hogy szeretné a könyvemet megzenésíteni. Személyesen találkoztunk, és lényegében közös gondolkodás alapján alakultak ki az opera keretei. Ez egy interaktív színházi előadás, amelybe a nézők menet közben bekapcsolódhatnak, és kérdéseket tehetnek fel, ami különlegességet kölcsönöz a darabnak. A főpróbára elutaztam az osztrák fővárosba, és örömmel tapasztaltam, mekkora átéléssel dolgoztak a művészek, és élénken érdeklődtek nálam a történet háttere iránt. A közönség számára azért is egyedi élményt jelenthet az egyelőre online formában látható opera megtekintése, mert éppen arról az érzésről szól, ami a közelmúltban bennünket is utolért a járványhelyzetben. A bezártságról, a szabadságunk részleges elvesztéséről – foglalta össze a zenemű lényegét az írónő, aki jelenleg egy kulturális témájú regényen munkálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában