érettségi 2021

2021.05.04. 19:52

Megszenvedtek a matekérettségivel a Nógrád megyei diákok

Kedden a matematika írásbeli vizsgával folytatódott az érettségi. Portálunk is utánajárt, hogyan vélekedtek a diákok a feladatsorról.

Salgótarján., Táncsics Mihály Gimnázium. Érettségizők a vizsga után. 20210504 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Valószínűségszámítás, egyenletek, halmazok, hatványozás és geometria is helyet kapott az idei matematika érettségin. Emelt szinten 240 perc, középszinten pedig az első feladatlap megoldására 45 perc, míg a második összetettebb feladatokból álló részre 135 perc állt rendelkezésre. A végzősök zöme kihasználta az utolsó perceket is, dél előtt alig hagyták el a termeket.

A portálunk által megszólított diákok közül szinte mindenki nehéznek ítélte az idei feladatsort, akadt akit az első rész, míg volt akit a második rész késztetett gondolkodásra. A végzősök szerint az online oktatás miatt sokkal körülményesebb volt felkészülniük a tantárgyra, de mindenki bizakodik a jó eredményben vagy pedig abban, hogy nem csúszik le a kettesről.

Az egyik tanuló a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumból elmondta, hogy segédeszközként függvénytáblázatot és számológépet használhattak. A feladatokat illetően pedig úgy nyilatkozott, hogy a legtöbbre készültek, de volt olyan is ami váratlanul érte őket. Szerinte főleg a második rész volt nehezebb, amiben egyenletek, gráfok és geometria is szerepelt.

A feladatok nehézségét illetően hasonlóan vélekedtek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának végzősei is. Az itt megkérdezett tanulók nem estek kétségbe, hiszen sokat gyakoroltak a feladatokra és a legjobb tudásuk szerint próbáltak teljesíteni.

A Táncsicsban 91 saját tanuló vizsgázott kedden és nyolcan javító érettségi vizsgát tettek a kormányhivatal szervezésében – közölte Juhászné Janik Beatrix igazgató az MTI-nek. Elmondta, a vizsgáról megoszlott a diákok véleménye: az első feladatlapot sokan nem tartották nehéznek, de kevesellték az időt a megoldásra, a második feladatlapot pedig egyesek nem ítélték nehéznek, míg mások igen.

Az iskolába két kapun mentek be a diákok, belépéskor kezet fertőtlenítettek és testhőmérsékletet mértek. Voltak, akik az írás közben is maszkot viseltek. Az igazgató azt mondta, a tanulók nagyon fegyelmezettek a járványügyi előírások betartásában.

Szécsényben a Közép-magyarországi Agrár Szakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban nyolc diák vizsgázott kedden – közölte az MTI.

Filkor Lajos igazgató az MTI-nek elmondta, az intézményben szakközépiskolai képzés folyik, ahol három évig szakmát, utána pedig két évig közismereti tárgyakat tanulnak a gyerekek, így készülnek az érettségire. Itt a jelzések szerint a tanulók úgy látták, hogy míg a magyar érettségi könnyebb volt, mint amire számítottak, a matematika nehezebb volt a vártnál. Az igazgató szerint ugyanakkor a feladatsorok nem voltak túl nehezek.

Szerdán a történelem írásbelivel folytatódik az érettségi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában