kirándulás

2021.05.08. 19:45

Íme három bakancslistás hely, amely Nógrád megyében vár rád!

Nógrád megye számtalan lenyűgöző geológiai jelenséggel, izgalmas vidékkel és nevezetességekkel büszkélkedhet. Ezúttal Nyugat-Nógrád három lenyűgözően szép tavához látogattunk el.

Nool

Jenői-tó

A tó 1917-ben nyerte el mai arculatát
Fotó: Sz. R. / Nool

Diósjenőtől másfél kilométerre terül el a 27 hektáros Jenői-tó, amelyet a falun átfolyó Jenői-patak táplál. Mai arculatát a gát megerősítésével 1917-ben nyerte el. A tó különlegessége, hogy a tó közepénél híd vezet át, amely kettéválasztja a tavat. A Diósjenőhöz közelebb eső felét Jenői-tónak, a távolabbi részt pedig Tolmácsi-tónak nevezik.

A tó körül a horgászás szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek
Fotó: Sz. R. / Nool

A tó köré már több mint 200 házat építettek, a környéke üdülőfalu jellegűvé vált. A tó vize hideg, emiatt fürdésre sajnos alkalmatlan, ám valóságos horgászparadicsom, hiszen ponty, csuka és keszeg egyaránt horogra akad.

Érdemes felfedezni a gyönyörű, csendes környezetben fekvő tópartot és környékét
Fotó: Sz. R. / Nool

Bánki-tó

Ebben a festői környezetben tartják meg Nógrád megye leghíresebb fesztiválját
Fotó: Sz. R. / Nool

A közel hét és fél hektáros vízfelületű Bánki-tó Nógrád megye egyik legnépszerűbb úti célja azok számára, akik a csendet, nyugalmat, a kellemes hétvégék örömét keresve érkeznek ide. Nyaranta a Balatonéhoz hasonló hőmérsékletű víz fürdőzésre is kiválóan alkalmas, tavaly több vívmánnyal is gazdagodott a strand területe.

Sokan választják a vidéket egy-egy sétára, kirándulásra
Fotó: Sz. R. / Nool

Az átlagosan négy méter mély tavat sétaút veszi körül, amelyen körbejárhatjuk a csodálatos vízpartot. A vízi színpadon rendszeresen tartanak koncerteket, színielőadásokat, itt rendezik meg 2009 óta a nagy sikerű Bánki-tó Fesztivált. Bár a koronavírus járvány miatt tavaly elmaradt, idén július 8. és 10. között ismét mindenki belevetheti magát legjobb programokba és a tó kellemesen hűvös vizébe.

Wellness szálloda, felújított strand is várja a kikapcsolódásra vágyókat
Fotó: Sz. R. / Nool

Szécsényi kastélykert

A város egyik emblematikus épülete, a Forgách-kastély ma a múzeumnak biztosít helyet
Fotó: Sz. R. / Nool

A kastély építését 1670 körül Forgách Ádám kezdte meg, melyet 1750-ben átépítettek. Jelenleg a kastély a Kubinyi Ferenc Múzeumnak ad otthont, melynek több állandó kiállítását is meg lehet tekinteni. A gróf Forgách család XIX. század első évtizedeiben alakította ki a kastélydomb alatti mocsaras, nádas területen a tizenöt hektárnyi angolkertet. A tóba halakat telepítettek, és vadkacsák is látogatják a vizet. A festői környezetben lévő tó környékén egy sétaút és padok is kialakításra kerültek.

Kevés gyönyörűbb park található megyénkben a szécsényi kastélykertnél
Fotó: Sz. R. / Nool

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában