hulladék

2021.05.22. 07:46

Évek óta probléma az illegális szemét Szécsényben, felszámolják a lerakókat

A városban élő normakövető lakosokat évek óta mélyen felháborítja az illegális szemétlerakás.

L. J.

Önkormányzati ingatlanokat érint a pályázat

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

Ezért a helyi önkormányzat nemrégiben sikeres pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

– Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. indított egy országos projektet, amelynek célja az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása. Az elképzelés a „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezést kapta – mondta Stayer László. Szécsény polgármestere hozzátette: – A szakmai értékelés alapján a tenderünk kicsivel több mint kilencmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt részét képezi még, hogy a telepítendő kamerarendszert önerőből kell majd működtetni.

Önkormányzati ingatlanokat érint a pályázat
Fotó: Illusztráció / NMH

A pályázat két szécsényi területet érint, amelyek kizárólagos önkormányzati tulajdonú ingatlanok. Ezeken a helyszíneken megközelítőleg 364 köbméter jogellenesen lerakott szemét található, amelyeknek nagy része zöld-, építési és vegyes hulladék. Az ezzel járó munkálatokat még ebben a hónapban elvégzik.

Ezenkívül térfigyelő kamerákat és sorompót is telepítenek majd az érintett területekre, hogy megakadályozzák, illetve megelőzzék az újabb felelőtlen tevékenységet.

– Az illegális szemetelés, ahogy a pályázati kiírásból is látszik, országos probléma és szerintem minden normális embert felháborít. Különösen irritáló ez egy olyan szép kisvárosban, mint Szécsény, amelynek épített öröksége is egyedülálló és több fokozottan védett természetvédelmi terület határolja. A helyzet azon túl, hogy elszomorító, az utánunk következő generációk számára akár tragikus is lehet – mondta a polgármester.

Szemléletet kellene váltani

– Fontos volna, hogy a hatóságok és a törvényhozók is szigorúbban lépjenek fel az elkövetőkkel szemben. A Föld ökoszisztémája már így is túlterhelt, inkább csökkenteni kellene a károkat, mint növelni – hangsúlyozta Stayer László, aki szerint ez a pályázat nagyon hasznos, ugyanakkor már többször megtapasztalták, hogy egy-egy ilyen akció csak időlegesen oldja meg a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában