bér

2021.05.15. 19:50

Elképesztő porcelán gyűjteménnyel büszkélkedhet a Nógrád megyei polgármester

A legszebb magyar porcelánok, de olasz, angol és német készletek is találhatók Maczó Lászlónál, Bér polgármesterénél, akinek szenvedélyévé vált a gyűjtés. A különleges és értékes darabok mindegyikének saját története van.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Porcelánok százai sorakoznak fel Maczó László, Bér polgármesterének hoteljében, akinek egyik kedvenc időtöltésévé vált a különleges darabok gyűjtése. – Még 2019 decemberében határoztam úgy, hogy elmélyülök a porcelánok világában, amely már régóta foglalkoztatott. Általánosságban elmondható, hogy leginkább a nők kedvelik ezeket a tárgyakat, de mivel a hotel már így is egyfajta múzeumként is üzemel, ezért úgy éreztem, hogy ezek a darabok beleillenek az értékes gyűjteményeink közé – közölte Maczó László, akinél a szebbnél szebb tányérokat, csészéket és egyéb eszközöket gyönyörű vitrinek és antik szekrények őrzik.

A polgármester arra is kitért, hogy gyűjteményében több mint négyszáz porcelánkészlet található. A magyar porcelánok mellett vannak német, olasz, angol, török és cseh gyártású darabok is, amelyeket többnyire a közösségi oldalon keresztül, valamint antikvitásokban vásárolt meg.

– Mi magyarok leginkább a herendi, a Zsolnay, valamint a hollóházi porcelánokat ismerjük, de nagyon sok értékes készlet van külföldön is. Az angoloknál az egész királyi családról készült egy sorozat, amelyek közül néhányat sikerült beszereznem. Van például olyan, amin Erzsébet királynő és az édesanyja látható, de Károly herceget, Fülöp herceget, illetve Diana hercegnőt ábrázoló darabok is készültek. Ezenkívül olyan poharakra és tányérokra is sikerült szert tennem, amelyeken az amerikai elnökök arcképe szerepel – mesélte a gyűjtő, akinek egyes darabok, például a Zsolnay készletek, azonnal a szívéhez nőttek.

Azzal kapcsolatban, hogy melyek a legdíszesebbek, a polgármester úgy fogalmazott, hogy hazánkban a herendi porcelánok, míg a külföldiek közül leginkább az olasz manufaktúrák által készített alkotások. A település vezetője kiemelte, hogy a birtokában lévő legrégebbi porcelán hozzávetőleg több mint százéves, de a gyűjteményben mai gyártmányok is találhatók. Az viszont biztos, hogy mindegyik készletnek megvan a saját története, amelyekre nagyon kíváncsiak az emberek.

 

Tovább folytatja a gyűjtőmunkát

A község hoteljébe látogatók nagy érdeklődést mutatnak a különleges darabok iránt, amelyekről akár előadást is tartanak a csoportoknak.

– Olyannyira megszerettem ezeket az alkotásokat, hogy nem szeretném abbahagyni a gyűjtést. Gyakran előfordul, hogy ha egy szép készletet látok, egyszerűen nem tudok lemondani róla, azonnal meg kell szereznem – fejtette ki a polgármester, aki úgy véli, hogy ezek a darabok már most jelentékenyek, azonban az idő előre haladtával csak tovább nő majd az értékük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában