veszélyes

2021.05.30. 11:20

Elavult és túlterhelt a villanyvezetékek jó része a nógrádi szakember szerint

A régebbi építésű házak esetében gondot jelenhetnek az elavult alumínium villanyvezetékek, mert a korábbi hálózatokat még nem a mai terhelésre tervezték. A biztonság szempontjából sem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek. A nógrádi szakemberek is határozottan ajánlják a modernizálást és a rendszeres karbantartást, amivel a legtöbb esetben az áramütéses balesetek száma is jelentősen csökkenthető.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Sok régi épület áll szűkebb hazánkban, melyekben még a több évtizedes vezetékeken keresztül fut az áram. Révay Marcell salgótarjáni villanyszerelő a Nool érdeklődésére elmondta, hogy miért is célszerű a villanyvezetékek felújítása és rendszeres karbantartása. A biztonság mellett a költséghatékonyság sem utolsó szempont.

– Korábban alumíniumvezetékeket használtak az ingatlanokban, ezeket ma már rézre cserélték. Sok helyen előfordul, hogy beletoldottak a régi hálózatba. Ez azért is okozhat gondokat, mert a két fém találkozásánál a légkör nedvessége miatt oxidáció keletkezik. Ez csökkenti az érintkezési felületet és nagyobb lesz az ellenállás, vagyis melegedni kezdenek a vezetékek — hívta fel a figyelmet a szakember.

Arra is kitért, hogy ha valakinek lehetősége van rá, akkor ajánlatos rézre cserélni az egész hálózatot. Biztonságosabb és a vezetőképessége is jobb, mint a korábban használt anyagnak.

Mint mondta, lényeges a rendszeres karbantartás, mert lehetnek kilazult kötések, amik ugyanúgy problémát okozhatnak, mint a többféle anyag használata a hálózaton belül. A réz is képes melegedni kilazulás esetén, akár még ki is gyulladhat.

A villanyszerelés veszélyes munka, minden esetben bízzuk szakemberre! Fotó: H.M. / NMH

A szakember azt is elmondta, hogy korábban egy szobában általában csak egy konnektort helyeztek el. Mostanság viszont szinte minden eszközünk elektromos már, vagyis jóval nagyobb lett egy-egy lakás energiaigénye. Sokan úgy hidalják át ezt a nehézséget, hogy hosszabbítót és elosztót használnak, amivel könnyen túlterhelhetik az elavult hálózatot.

– A nagyobb teljesítményű konyhai gépeknél figyelni kell arra, hogy például a mikrohullámú sütőt, a vízforralót, a főzőlapot és a mosogatógépet egyszerre ne használjuk, hogy megelőzzük a lehetséges gondokat. A biztosíték túlterhelés esetén le fog oldani. Vannak ingatlanok, amikben még régi olvadós biztosítékok találhatók. Ezeket érdemes lecserélni korszerűbb megoldásokra, amiben újabb kismegszakítók és áramvédő relék vannak – hangsúlyozta Révay Marcell.

Hozzátette, hogy régebben nem volt kötelező a védővezető. Néhol csak a fürdőszobában és a konyhában volt fellelhető, de előfordult, hogy ott sem. A védővezető feladata az, hogy az úgynevezett hibaáramot elvezesse meghibásodás esetén. Ahol ez nincs, ott a készülék testén is megjelenhet a hibafeszültség, ami halálos áramütést is okozhat.

– Néhány évtizeddel ezelőtt kevés áramkört használtak és még a világítással is egybe voltak kötve. Ma már ezt külön szokták választani. A legfontosabb, hogy egy áramvédő kapcsoló — más néven FI relé – legyen bekötve, ami a hibaáram esetén egyből leold és megakadályozza az áramütést. Ideális esetben manapság a kiselosztóból a FI relén keresztül indulnak az áramkörök — tette hozzá Révay Marcell.

Tartózkodnak a bontástól a lakók

Régebbi építésű társasházi lakásokban egy elektromos tűzhely beüzemelése is akadályokba ütközhet. A szakemberek véleményét szem előtt tartva sok helyen fontolóra kell venni az átvezetékelést. A falon kívüli megoldás nem esztétikus, így a lakók sem szeretik. A jobb megoldás viszont bontással jár, ami társasháznál embert próbáló feladat. Előfordult már, hogy egy tulajdonos inkább a gáztűzhely mellett döntött, minthogy belevágjon egy ekkora munkába, ami kosszal és zajjal jár.

Révay Marcell villanyszerelő lapunknak kifejtette: a LED-es lámpákkal jelentős mértékben csökkenthető az áramfogyasztás, sok helyiségben pedig ez a kisebb fényforrás is elegendő. Emellett feleannyi költséggel jár az üzemeltetésük, mint a szokványos izzóké, emellett az élettartamuk is lényegesen magasabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában