panasz

2021.04.22. 19:45

Változást ígért a MÁV, de van olyan somosi, aki a költözést fontolgatja a vonatzaj miatt

Már beszámoltunk arról, hogy a somoskőújfalui vasútállomás közelében élők éjszaka nem tudnak pihenni a mozdonyok zajától, de a nappalok is nehezen elviselhetők az ott lakók számára. Május 1-jétől azonban több intézkedést is tervez a MÁV Zrt., amelyekkel orvosolható lenne a hónapok óta tartó probléma.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője lakossági panasz miatt levélben fordult dr. Homolya Róberthez, a MÁV Zrt. vezérigazgatójához. A válasz a napokban érkezett meg.

– Az országgyűlési képviselő levelét követően a lehetséges megoldási javaslatok érdekében társaságunk újabb vizsgálatot folytatott, ennek eredményeképpen május 1-jétől több intézkedést is tervezünk. Három jelenlegi mozdonyvontatással közlekedő szerelvényt kiváltunk Bz motorvonatokkal, egyet pedig továbbra is mozdonyos motorvontatással állítunk ki, amely viszont éjszaka nem fog Somoskőújfalun állomásozni. Ezáltal jelentősen csökkentjük a zajterhelés mértékét, és a mozdonyos vontatású, magasabb utaskomfortot biztosító járművek – interneteléréssel és kényelmesebb ülésekkel ellátott kocsik – sem tűnnek el teljesen a vonalról – írta válaszlevelében dr. Homolya Róbert.

A településről sokan vonattal utaznak Salgótarjánba. Az állandó zajt a dízelmozdony vontatású szerelvények idézik elő Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Ennek a helyiek nagyon örülnek, hiszen több hónapja szenvednek az elviselhetetlen zajtól. Kovács György helyi lakos elmondta: 2020. november 2-tól a Hatvan–Somoskőújfalu vasútvonalon a korábbi motorvonatokat dízelmozdony által vontatott szerelvények váltották fel.

Motorvonatokra váltják a mozdonyvontatású szerelvényeket
Fotó: H. M. / NMH

– Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a somoskőújfalui vasútállomás környékén élők életminőségét jelentősen befolyásolja ez a változás. A település vasútállomása egyben a végállomás is. Az ide érkező szerelvények a nappali órákban, a Hatvanba történő visszaindulásukig, fél órát tartózkodnak itt. A kialakult gyakorlat szerint a késő este berobogó szerelvények másnap hajnali indulásukig járó motorral várakoznak, zavarva a környéken lakók éjszakai nyugalmát. 22 és hajnal öt óra között folyamatos a mozdonyok járatása. Az állandó monoton zúgás, rezonancia rendkívül zavaró, különösen éjjel és hajnalban. A folyamatos zajterhelés következtében az itt élők éjszaka nem tudnak pihenni, ezáltal jelentősen romlott az életminőségük. Úgy gondoljuk, hogy a MÁV Zrt. elmaradt fejlesztéseit nem a lakosságnak kellene megszenvednie. A pályaudvar semmilyen zajvédő fallal nem rendelkezik, a több órán keresztül dübörgő mozdonyoktól néhány tíz méterre már lakóházak vannak. A környező magasabban fekvő utcákban is elviselhetetlen az állandó zúgás. A korábban működésben lévő motorvonatok esetében nem voltak ilyen jellegű problémák – emelte ki Kovács György.

Rázsó Istvánné érdeklődésünkre elmondta, hogy az állomással szemben lakik, és nem igazán élvezi a vonatok dübörgő hangját. – Az egészben az a borzasztó, hogy a tavaly év végéig közlekedő, halk szerelvényeket egyszerűen csak lecserélték. Most pedig már különösen idegesítő, mert itt a jó idő, sokat tartózkodom a kertben, azonban a zajt nagyon nehéz elviselni. 1982-ben költöztünk a településre Salgótarjánból, pontosan azért, mert itt egy gyár sem volt, tiszta volt a levegő, csendes körülmények uralkodtak. Öregségünkre pedig ismét hatalmas zajban kell élnünk – mesélte Rázsó Istvánné.

Úgy döntöttek, ha nem történik változás, elköltöznek a településről

Naszádi Tibor portálunk kérdésére kifejtette, hogy tavaly szeptemberben azért költöztek el Salgótarjánból Somoskőújfaluba, mert nagy volt a zaj, keveset tudtak pihenni éjszaka.

– Csendre, nyugalomra vágytunk, erre alig telt el néhány hét miután ide jöttünk, és elkezdtek dübörögni a vonatok. A házunktól mintegy 40-50 méterre szokták leparkolni a szerelvényeket. A gyermekem egyetemista, jelenleg éppen a szakmai gyakorlatot tölti, pihenésre lenne szüksége és tanulnia kellene, azonban így nem nagyon sikerül neki. Éjszakánként füldugóval alszunk, de még úgy is hallani a zúgást. Nagyon várjuk már a május elsejét, meglátjuk, mi fog történni. Kell a vonat, szükség van a vasútra, például a feleségem is azzal jár dolgozni, de már többen is azt mondták, azt sem bánnák, ha nem lenne, csak tudjanak végre egy jót aludni. A MÁV Zrt. ígéretet tett arra, hogy csendesebbek lesznek a vonatok, de amennyiben ez nem így fog történni, akkor rövid időn belül visszaköltözünk Salgótarjánba – mondta Naszádi Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában