elismerés

2021.04.03. 19:52

Elképesztő hősiességgel ápolták a fertőzötteket a díjazott gyarmati idősotthonban

Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-­testülete nemrégiben Pro Urbe díjat adományozott a Szent Erzsébet Idősek Otthona részére, a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben nyújtott önzetlen munkájukért.

Lászlók Judit

A Szent Erzsébet Idősek Otthona dolgozói több mint egy éve élik mindennapjaikat a veszélyhelyzetben

Forrás: Beküldött fotó

A járványhelyzet immár egy éve ró plusz terheket a Szent Erzsébet Idősek Otthonában dolgozókra és a bentlakókra egyaránt.

– Több, mint egy éve éljük a mindennapjainkat a Covid–19 által okozott veszélyhelyzetben – mondta dr. Jóna András. Az intézmény igazgatója hozzátette: – Kezdetben az új rendszer kiépítése jelentette a legnagyobb kihívást a munkaszervezést illetően, valamint a megfelelő védőeszközök beszerzése és alkalmazása. Szintén jelentős feladatot tesz a vállunkra a lakóink és a hozzátartozóik aggodalmainak kezelése abban a szituációban, amikor mi sem tudjuk, mivel állunk szemben.

Azonban a nehézségek ellenére az idősek otthonában dolgozók továbbra is bátran helytállnak.

– Az az egy biztos, hogy elszántan próbáljuk tenni a dolgunkat. Jelen vagyunk minden nap, nem futamodtunk meg. Hogy ez mire elég? Erre nem tudok és nem is akarnék konkrét választ adni. Már csak azért sem, mert egy olyan nagy intézményben, mint a miénk, egyszerre nagyon sok minden történik. Például, amíg az egyik szobában egy lakónk állapotán sikerül javítanunk, addig a másik szobában egy személy meghal. Miközben valaki a szobatársai között, jó társaságban éli mindennapjait, addig más iszonyatosan megterhelő izolációba kényszerül. A hozzátartozók között is van olyan, aki látja és érti, hogy minden szempontból meg van kötve a kezünk. Így próbál együttműködő lenni. Sajnos akad olyan ember is, aki minket tesz felelőssé szerette haláláért vagy állapotának a romlásáért – fogalmazta meg a rendkívül nehéz körülményeket dr. Jóna András.

A második hullámban tanúsított önzetlen munkavégzést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a pozitív tesztet produkáló, de tünetmentes dolgozók a személyre szabott hatósági rendelkezés értelmében önkéntesen vállalták, hogy a szintén koronavírussal megfertőződött bentlakókról gondoskodnak. Az igazgató szerint az ő bátor helytállásuknak köszönhetően tudták ellátni az ápolás-gondozási feladataikat. Ezért több szempontból is fontos számukra a most kapott elismerés.

– Egyrészt örülünk annak, hogy Balassagyarmat önkormányzata, a fenntartónk, így kívánja kifejezni elismerését a munkaközösség részére. Másrészt szerintem ez a díj nemcsak nekünk szól, hanem a lakóknak, a hozzátartozóknak, az önkénteseknek és mindenkinek, aki jó szívvel, támogatólag gondol ránk és tesz értünk, akár adománnyal vagy néhány jó szóval. Szentimentálisnak tűnhet ez, de vállalom, ugyanis könnyebb úgy dolgoznunk, hogy elismerést és egyéb támogatást is kapunk – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint jó megélni azt, hogy a bajban félre tudják tenni a gondjaikat és csak a feladatra koncentrálnak.

A koronavírus harmadik hullámában eddig két új lakóról derült ki, hogy megfertőződött – ők egyelőre tünetmentesek –, valamint a dolgozók közül szintén többen érintettek. Éppen ezért fontos, hogy már januárban elkezdődött a Pfizer-BioNtech-vakcina beadása a lakók és dolgozók tekintetében. Jelen pillanatban a bentlakók több mint hatvan százaléka, illetve az alkalmazottak közel ötven százaléka megkapta a védőoltásokat. A közeljövőben pedig tovább folytatódik az oltás az idősek otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában