tanácsok

2021.04.15. 07:24

Óvatosan a gázpalackokkal! – ezeket tanácsolja a katasztrófavédelem munkatársa

Könnyen tragédiához vezethet, ha egy gázpalack felrobban. Éppen ezért óvatosságra int mindenkit a katasztrófavédelem annak használatával, vásárlásával és cseréjével kapcsolatban.

Nagy Orsolya

Nógrád megyében is robbantak már a palackok

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Országszerte több száz olyan eset miatt vonulnak évente a tűzoltók, amelynek helyszínén gázpalack van. Esetenként pedig személyi sérülést és jelentős károkat okozhatnak.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbutángáz-palackok adnak munkát a lánglovagoknak. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek 15 százalékában fel is robbannak, akár egy perc alatt.

– Sok helyen használnak palackos gázt, az erről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. Mivel az ezekben lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik és könnyen robbanáshoz vezethet – közölte Molnár Adrienn.

Hozzátette: csak hivatalos helyről szabad beszerezni a palackokat. A vásárlásnál fontos figyelni, hogy ép legyen a szelep és zárófóliával is le legyen zárva. Az illegálisan árult eszközök gyakran túl vannak töltve, emiatt magasabb a robbanásveszélye.

Nógrád megyében is robbantak már a palackok
Fotó: H. M. / NMH

A megbízott szóvivő kiemelte: a legfontosabb – mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt –, hogy ezeket a csere előtt ki kell kapcsolni, a palackot pedig el kell zárni. Továbbá csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt szabad használni, a tömítés pedig mindig legyen új. Ezen túlmenően csere közben tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. A gázkészüléken minden egyéb javítást érdemes szakemberre bízni.

– Ha a csere megtörtént, akkor a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző spray-t, vagy kenjünk mosogatószeres, esetleg szappanos vizet. Amennyiben buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, akkor ne használjuk a gázkészüléket, ne legyen nyílt láng a gázpalack közelében, valamint szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack emellett ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a forróság hatására nő benne a nyomás, amely robbanáshoz vezethet. Használat után mindig zárjuk el az eszközt – hangsúlyozta Molnár Adrienn, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy kerüljék a házilagos megoldásokat, mert jellemzően ezek végződnek tragédiával.

Amennyiben olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor fontos megemlíteni az eszköz jelenlétét.

Megyénkben is volt már példa arra, hogy palack robbant fel. A megbízott szóvivő felidézte, hogy pár hónappal ezelőtt egy háromszintes családi ház egyik szintje égett teljes terjedelmében Vanyarcon.A berceli és az aszódi hivatásos tűzoltók egy ép propánbutángáz-palackot kivittek az épületből, majd megfékezték a lángokat. Egy másik palack azonban az egységek kiérkezése előtt felrobbanhatott, ennek maradványait a tűzoltók szintén kivitték az épületből. A raj kiérkezése előtt a házban tartózkodó személy a közelben lakók segítségével kijutott az ablakon, őt a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Egy másik eset során egy 65 négyzetméteres családi ház égett Ipolytarnócon. Az épületben egy propánbutángáz-palack is felrobbant még a katasztrófavédelem munkatársainak kiérkezését megelőzően. A helyszínre a salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók vonultak, akik eloltották a lángokat, majd elvégezték az utómunkálatokat. Az ingatlan lakói időben el tudták hagyni otthonukat, senki nem sérült meg. Az ingatlan azonban teljesen lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában