méhpusztulás

2021.04.30. 06:50

Nehéz év előtt állnak a nógrádi méhészek

Várhatóan újabb nehéz év előtt állnak a méhészek, mivel a telet idéző tavaszi időjárást mind a gyümölcsfák, mind az akácosok megsínylették. Emellett az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a mínuszok miatt a kaptárakban március elején megállt a méhek új generációjának fejlődése is. A nógrádi méhészek raktáraiban már fogytán vannak az aranyló finomságból képzett tartalékok, amelyek pótlásához legalább egy közepes méztermésű évre lenne szükség.

Veres Edina

Fekete József (képünkön) mutatja: a gyümölcsfák megsínylették a tavaszi mínuszokat Fotó: H. M.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Nógrád megyei szaktanácsadója kifejtette: úgy néz ki, ismét nehéz év áll a méhészek előtt.

– Az április eleji fagyok miatt a fiatal fákon lévő egy milliméteres rügyek elfagytak. Ez a helyzet a későbbiekben sem javult, sőt. Nyolc csípős éjszaka követte egymást, egyes helyeken mínusz tíz Celsius-foknál is alacsonyabb hőmérsékletet mértek. A kár mértéke csak a növények fejlettségétől függött. A megye déli részein már kinyíltak a gyümölcsfák, az északin pedig rügyfakadás állapotában voltak. A gyümölcsösökben jelentős a fagykár. Kezdetben úgy tűnt, hogy az akácerdőkben található idősebb fák virágai a csoportos elhelyezkedés miatt átvészelhették a télies éjszakákat. Azonban a fagyok elhúzódtak, így az akáccal kapcsolatos helyzet sem fest éppenséggel „rózsásan” – mondta a megyei szaktanácsadó.

Fekete József (képünkön) mutatja: a gyümölcsfák megsínylették a tavaszi mínuszokat
Fotó: H. M.
Fotó: NMH

Hozzátette: nemcsak a növényeket, hanem a méhcsaládokat is rosszul érintette a változékony időjárás. Idén a tél végére beköszöntő, szinte tavaszias éghajlat miatt február 24-én megtörtént a mézgyűjtő rovarok úgynevezett tisztító kirepülése. A méhészek ekkor nyitották ki először a kaptárakat, és tartottak bennük egy gyors ellenőrzést. Fekete József elárulta: az általa végzett felmérés szerint megyénkben átlagosan tíz százalékra rúg a téli méhpusztulás mértéke.

– A kirepülés után a méheknél elindult a következő generáció fejlődése, amely a visszatérő, tartós hideg miatt teljesen megállt. Csaknem egy hónapig rossz idő volt, így a méhek nem tudtak kijönni a kaptárakból. A rovarok a hideg hónapok alatt felélték a tartalékaikat, ezért a február végén lerakott petéket a dolgozók nem tudták gondozni, hiszen a saját túlélésükért küzdöttek. Emiatt lényegében egy teljes generáció elveszett – fejtette ki a szakember.

Elmondta: a dolgozó méhek 21 nap alatt kelnek ki a sejtekből. Ez genetika, rajta változtatni nem lehet. A már tavasszal lerakott petékből kikelnek majd a fiatal rovarok, de ahhoz, hogy azok nektárgyűjtésbe kezdjenek, még hozzávetőleg két hétre lesz szükség.

Emiatt viszont fennáll annak a veszélye, hogy a május 10-e körül nyíló déli, valamint a közel egy héttel később induló északi akác szezonkezdésére még nem lesz meg a kaptárakban a kellő dolgozói egyedszám.

– Ezen a méhészek úgy szoktak segíteni, hogy családokat raknak össze, így ha kevesebb kaptárral is, de erős állománnyal vághatnak neki a szezonnak. Ez persze csak abban az esetben nyújt megoldást a mézgyűjtés szempontjából, ha lesznek nektárral teli virágok a növényeken és a fákon – részletezte Fekete József.

Támogatást kaptak a mézgyűjtők

A varsányi méhész, Lehoczki Dávid a kaptárai kinyitásakor azzal szembesült, hogy az állományának egy része elpusztult.

– A szélsőséges tavaszi időjárás nem kedvezett a méhek fejlődésének. A hideg időben a méhanyák többször is leálltak a petézéssel, így a téli méhek nem gondoztak elegendő fiasítást. Mire a téli méhek elpusztulnak, a kaptárban már erős, fiatal nemzedéknek kellene lenni. Most ez nem így volt. Kaptárbontáskor két-három keretnyi méh elveszett márciusban, így a kieső generációt csak áprilisra tudták visszatornázni a családok. A méhcsaládokat fehérjés lepényekkel és vízutánpótlással segítettük át ezen a hideg tavaszon – közölte a méhész. A repce közelgő virágzására kétesélyes, hogy megfelelő létszámú fiatal, mézgyűjtő rovar lesz már a kaptárakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában