lomtalanítás

2021.04.09. 06:57

Lomtalanítás: megyeszerte házhoz mennek a kidobásra ítélt holmikért

A tavasszal együtt beköszöntött a lomtalanítás szezonja is. Megyénkben a települések többségéről már évek óta házhoz menő formában szállítják el a feleslegessé vált holmikat a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek. A már bevált módszerben a járványhelyzet sem hozott változást, legfeljebb kicsit későbbre csúszott miatta az időpont.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Fekete Zoltán, a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a lomtalanítás terén minden a tavalyi forgatókönyv alapján – azaz házhoz menő formában – fog történni idén.

– Amint véget ér a rendkívüli állapot, és a kormány kihirdeti a veszélyhelyzet feloldását, elkezdhetjük a lomtalanítási munkálatok elvégzését. A szolgáltatás igénybevételéhez háztartásonként szükséges regisztrálni, illetve a társasházaknál ezt a közös képviselőnek kell megtennie.

A beérkezett igényeket összesíti, és az adott területen, egy időpontban díjtalanul gyűjtik össze a ház kapujába kihelyezett, legfeljebb egy köbméter mennyiségű hulladékot.

– A lakosok így megszabadulhatnak azoktól a darabos hulladékoktól, amelyek nem férnek bele szemetes gyűjtőedénybe. Ilyen mondjuk egy ágybetét, egy szőnyeg, régi játék és így tovább. Azt azonban fontosnak érzem kiemelni, hogy nem mindenféle szemét minősül lomnak. Így például a zöld-, a bontási és a veszélyes hulladékokat a kollégák nem fogják elszállítani a lomtalanítás során – hangsúlyozta Fekete Zoltán.

Ha kijelölt helyre rakják a felesleges holmikat, hulladékbörzévé alakul a lomtalanítás
Fotó: H. Cs. / NMH

Az ügyvezető igazgató emellett azt is kiemelte, hogy tapasztalataik szerint az emberek között népszerű és sokan élnek a házhoz menő lomtalanítási formával.

Bárnában is már évek óta ilyen módon működik a feleslegessé vált holmik elszállítása. Oravecz Roland, a település polgármestere elmondta: tudják, hogy jelenleg a veszélyhelyzet miatt a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. még nem tudta elindítani a lomtalanítást. A település első embere ugyanakkor reméli, hogy hamarosan elkezdődhetnek a munkák.

Pásztón immár hetedik éve nem jelölnek ki olyan helyszínt, ahol a lakosok felhalmozhatják a különféle hulladékokat. Farkas Attila, a város polgármestere kifejtette: a pásztóiak a hulladékudvaroknál szerdán, pénteken és a páratlan hetek szombatjain 7 és 13 óra között adhatják le meghatározott mennyiségben azokat az eszközöket, amelyekre már nincs szükségük.

A lomtalanítással kapcsolatban Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elárulta: náluk is házhoz menő formában történik a lomtalanítás, pont úgy, ahogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. által ellátott többi Nógrád megyei településen.

– Tíz évvel ezelőtt először nyolc pontot jelöltünk ki a városban, ahol a helyiek lerakhatták a haszontalanná vált holmijukat, de sajnos ezeken a helyeken rendszeresen megjelentek a guberálók. Ezt követően már csak egy északi és egy déli helyszínen hagyhatták ott a lakosok a lomjaikat. Ez sem volt azonban megfelelő megoldás, mivel sokan annyira messze laktak a pontoktól, hogy nem tudták megoldani a hulladékok elszállítást a lerakóhelyre. Néhány éve a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. bevezette a házhoz menő gyűjtési formát, és azóta jól kezelhető a lomtalanítás kérdése is – fejtette ki Csach Gábor. Arra is kitért: a társaság honlapján minden szükséges tudnivaló és időpont elérhető.

Határidő köti az igénybejelentést

A Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. honlapján elérhető tájékoztatás szerint az ingatlanhasználók a lomtalanítási igényüket a települések szerint meghatározott időszakban jelenthetik a szolgáltató felé. Ezt például Szécsényben, Diósjenőn, Hollókőn vagy Nógrádsipeken április 23-áig tehetik meg a lakók, míg a Balassagyarmat északi városrészében élők, a rétságiak, a romhányiak vagy a bánkiak számára május 3-a és június 4-e között lesz rá lehetőség. A legtovább egyebek mellett Balassagyarmat déli városrész, Érsekvadkert vagy Alsó- és Felsőpetény lakosai várhatnak, hiszen ők augusztus 23-ától adhatják le az igénybejelentő lapokat. A szolgáltató először egyeztet az ügyfelekkel a teljesítés pontos dátumáról és várható időpontjáról. A gépjármű a megbeszéltek szerint érkezik a regisztrált címre, majd a személyzet átveszi a lomhulladékot, amit az ügyfél aláírásával igazol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában