környezetkímélés

2021.04.07. 08:59

Környezetkímélés: Pásztón is leadhatják a használt sütőolajat

N. O.

Több ponton is lehetőség nyílik a városban, hogy a helyiek környezetkímélő módon válhassanak meg a használt sütőolajtól a CseppetSem! elnevezésű programban. A település két pontján 240 literes gyűjtőedényeket helyeztek ki a közelmúltban, amelyekbe használt sütőzsír, kókusz- és pálmaolaj is elhelyezhető. PET-palackban vagy befőt­tesüvegben helyezhető az anyag a kukákba, így elkerülhető a gyűjtő környékének beszennyezése.

A szelektíven gyűjtött olaj száz százalékban újrahasznosul, bioetanolt készítenek belőle. A kezdeményezésnek köszönhetően kevesebb sütőolaj jelenik meg a csatornahálózatban, valamint a tisztítóműben, ezáltal csökkenhet Pásztón a hibaelhárításra fordított összeg és így pénzügyi megtakarításokat lehet elérni.

A begyűjtött anyag minden kilogrammja után visszatérítést kap a gyűjtésben részt vevő Pásztói Életesély Alapítvány, amely által a helyi Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium tanulóit is támogathatják a lakosok. A programban a középiskolával együttműködik az önkormányzat is.

A használt sütőolajtól érdemes ilyen módon megválni, hiszen egy literje akár egymillió liter ivóvizet tehet fogyasztásra alkalmatlanná. Ráadásul a csatornahálózatba kerülve dugulásokat okozhat, a földben tönkreteszi a talajflórát, elégetve pedig rákkeltő füstöt bocsát ki.

Az olajat a helyiek leadhatják a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium főépületénél hétköznaponként 7 óra 30 perc és 16 óra között, a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium kollégiumi épületénél szintén hétköznaponként, 6 óra és 14 óra között, valamint a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium magyar–francia két tanítási nyelvű tagozatának épülete előtt. Utóbbinál a hét minden napján elhelyezhető a veszélyes anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában