térfigyelő

2021.04.29. 06:50

Javulhat a biztonság: kamerák figyelik a nógrádi települések utcáit

Egyre több önkormányzat épített ki kamerarendszert Nógrád megyében a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében. Az eszközök a balesetek és a bűncselekmények felderítésében és az illegális hulladéklerakók felszámolásában is segítségül szolgálhatnak.

Nagy Orsolya

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Kamerák segítik a rendőrök munkáját szűkebb hazánkban a balesetek és a bűncselekmények felderítésében.

Pásztón a közelmúltban mintegy 47 helyszínre szereltek fel eszközöket, amelyek között rendszámfelismerők is voltak. Ezeket a ki- és bevezető utaknál helyezték el.

Bodrogi István, a város alpolgármestere korábban úgy fogalmazott, hogy nagyon fontos a kamerarendszer kiépítése a település életében, hiszen növelheti a biztonságérzetet, kiszűrheti a településen átmenő bűnözőket, segítségül szolgálhat az illegális szemétlerakás és a Pásztón elkövetett bűncselekmények felderítésében, valamint a baleseteknél is.

A felvételek elemzése többször segített már bűnesetek felderítésében is
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Bujákon is megújult a kamerarendszer nemrégiben: 23 eszközt szereltek fel a település 15 különböző pontján.

– Már most érzékelhető, hogy mekkora visszatartó hatása van. Ez megnyilvánul például abban, hogy az erdőgazdálkodó elmondása szerint az elmúlt időszakban csökkent a falopások száma, de a közlekedési morálra is jó hatással van, valamint a közbiztonság javulásában is nagy szerepet játszik – közölte Borbély Gábor polgármester.

Bárnán folyamatban van a kamerák felszerelése, amelyből összesen 23 pásztázza majd a települést. Oravecz Roland polgármester kifejtette, hogy a falu igen speciális helyzetben van, hiszen a közbiztonság a legjobb kategóriába van sorolva, jóformán nincs bűncselekmény sem. A megelőzés azonban csakúgy, mint a többi településen, itt is elengedhetetlen. A polgármester fontosnak tartja, hogy megőrizzék a közbiztonságot a jövőben is.

Szécsényben is kamerák gondoskodnak a lakosok nyugalmáról. Mint arról Stayer László, a város vezetője korábban elmondta portálunknak: a beruházás célja, hogy csökkenjenek a szabálysértések, a bűncselekmények és a rongálások is, valamint a rögzített felvételek alapján javuljon a felderítés. A jövőben egyébként még több térfigyelő eszközt szerelnének fel a helyiek és a városba látogatók biztonsága érdekében.

A jogsértés észlelésében és a bizonyításban is segít

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a témával kapcsolatban elárulta: a térfigyelő kamerarendszer üzemeltetése nagymértékben hozzájárul a térség közbiztonságának javításához, a lakosság nyugalmát zavaró bűncselekmények, szabálysértések és közlekedési balesetek okozóinak felderítéséhez, illetve az elkövetők kézre kerítéséhez.

Hozzátette: megyénkben a rögzített felvételek elemzése több alkalommal szolgált már bizonyítékként a közterületen elkövetett jogsértések, valamint súlyosabb országos sorozat jellegű bűncselekmények tetteseinek a beazonosításához és felelősségre vonásához.

– A jogsértések jelentős része közterületen történik, ebből adódóan a kamerás térfigyelő rendszerek lehetőséget biztosítanak az elkövetők, szabálysértők azonnali észlelésére, és az utólag feltárt jogsértéskor a rögzített felvételekből a releváns adatok visszakeresésére. A rendőri feladatok végrehajtásában nagy szerepe van az időtényezőnek, így az azonnali intézkedési lehetőségek jelentős mértékben növelhetik az eredményességet – hangsúlyozta Dankóné Nagy Éva.

A megyei sajtószóvivő kitért arra is, hogy szükség esetén, az engedélyek beszerzését követően, a rendőrség használatában lévő drónok is alkalmazhatóak a kamerákon kívül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában