tanácsok

2021.04.17. 06:50

Ideje megválni a téli gumitól: a nógrádi szakember elárulta, miért sürgető az abroncscsere

Hamarosan várhatóan megrohamozzák megyénk autó­gumi-szervizeit, ugyanis a tavasszal elérkezett a gumi­abroncsok cseréjének az időszaka is. A szakember azt tanácsolja, érdemes minőségi abroncsot vásárolni.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: B. L.

Beköszöntött a tavasz s vele együtt a melegebb idő, így érdemes a gépjárműveken a téligumiabroncsot nyárira cserélni, valamint a bordázatot is ellenőrizni.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy a jogszabályok szerint 1,6 milliméter alatti profilmélységnél az autógumit cserélni kell. Ellenben a szakértők azt tanácsolják, hogy már három milliméter alatt érdemes ezt megtenni.

A sajtóreferens kiemelte, hogy nem csak a gumiabroncs profilmélységére kell odafigyelni, hanem az életkorára is. Hiába a megfelelő mélységű mintázat, ha az abroncs elöregedett, megkeményedett, valamint berepedezett.

Nágel Tamás azt is hangsúlyozta továbbá, hogy a hidegebb időben a téli-, a melegebb hónapokban pedig a nyárigumiabroncsok nyújthatják a teljes körű biztonságot. Aki téligumival közlekedik nyáron, annak számolni kell azzal, hogy a fékút hosszabb lesz a nedves, de akár még a száraz útfelületen is. A nyárigumival szerelt gépjárművek menetstabilitása nagyobb a kánikulában, valamint azok halkabbak is a téligumiabroncsokkal szemben.

Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni autógumi-szerviz műhelyfőnöke kifejtette, hogy az előírtaknak megfelelően akkor kell megválni a téli abroncsoktól, amikor a levegő hőmérséklete tartósan hét Celsius-fok felett van.

– A nyári- és téligumira is öt év szavatosság van, ugyanakkor utóbbinál figyelembe kell venni, hogy amennyiben kikeményedik, akkor sokkal kevésbé fog tapadni az aszfalton az abroncs és a meleg miatt jobban kophat. Éppen ezért nem szabad tartósan úgy használni – közölte Tolmácsi Erik. Hozzátette: csere és új gumiabroncs vásárlása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a futómű. Amennyiben valamilyen probléma merül fel – jobban kopik a gumi belső vagy külső felülete –, akkor biztos, hogy gond van és mindenképp meg kell csináltatni.

A szakember arra is kitért, hogy a nyári abroncsnál figyelni kell arra is, milyenek a vizes tulajdonságai, hogyan működik a vízen. A gumi fogyasztását egyébként betűjellel jelölik, amelyre szintén ügyelni kell, ugyanis egy betű eltérés elég komoly változást idézhet elő. Hosszabb távon anyagilag is jobban megéri a jobb minőséget választani.

Fontos a jó minőségre törekedni

Tolmácsi Erik elmondta: új abroncs vásárlásánál érdemes szakember véleményét kikérni. A műhelyekben és szervizekben minden segítséget megadnak a vevőknek és megfelelő tájékoztatást is nyújtanak. A tapasztalatok szerint nem bánják az emberek, ha picit drágább, de legyen jó a minőség. Ugyanakkor sokan még mindig azt szeretnék, hogy olcsó legyen a gumiabroncs, s ezzel együtt menjen el nyolcvanezer kilométert, keveset fogyasszon és mindemellett a minősége is kiváló legyen. Efféle abroncs nem létezik, valamiből engedni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában