Korszerűsítés

2021.04.29. 17:28

Elkészültek a látványtervek: Hajós Alfréd nevét veszi fel a gyarmati fürdő

Több ütemben szeretné korszerűsíteni a huszonegyedik századi színvonalhoz és elvárásokhoz mérten egyre elavultabbá váló strandfürdőt a város önkormányzata. A látványtervek már elkészültek, a következő lépés a pályázati források feltérképezése lehet. Az egész beruházás összértéke meghaladhatja a másfél milliárd forintot.

Hegedűs Henrik

Elkészültek az első tervek a városi strand jövőbeli korszerűsítéséről, amely már most üdítő látványt nyújt

Forrás: Beküldött

A balassagyarmati városi strandfürdő eredeti terveit 1933-ban készítette el első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd építészmérnök, majd bocsátotta ingyen és bérmentve az akkori városvezetés rendelkezésére. Az elképzelések alapján Magos (Munk) Dezső építőmester és munkatársai végezték a kivitelezést, és két év múlva – 1935-ben – nagyszabású ünnepségen adták át az új létesítményt.

A második világháború után a tetszetős kabinsor faanyagát a nélkülöző lakosság széthordta, majd az újjáépítést követően egészen a nyolcvanas évekig működött a strand. A bezárás után jó ideig csak a kerítésen keresztül szemlélhette a lakosság, mint pusztulnak a berendezések, lepi el a gaz a nagymedencét.

Elkészültek az első tervek a városi strand jövőbeli korszerűsítéséről, amely már most üdítő látványt nyújt | Fotó: Beküldött

A rendszerváltást követően 1994-ben jött el a kedvező idő, ekkor komolyabb korszerűsítés vette kezdetét, és hamarosan újra megnyílt a kapu. A mai napig több, kisebb-nagyobb átalakításon átesett a városi sportintézmények felügyeletére bízott komplexum: többek között beszereltek vízforgató készüléket, megoldódott a medencék fűtése, igaz, az elmúlt szezonokban ez már csak a gyermekmedencére volt érvényes.

Most azonban sokkal jelentősebb fejlesztésen töri a fejét az önkormányzat. Csach Gábor polgármester nemrégiben közösségi oldalán osztotta meg a nyilvánossággal, hogy tárgyaltak a strand és a vele szomszédos egykori kemping területére szóló terveket megformáló irodával, és elkészültek az első vázlatok. Bár ezek az elképzelések még kiegészítésre szorulnak, nagyjából tükrözik a megbízók valódi szándékait.

A látványtervekből kitűnik, hogy a bejáratot nyugati irányban oldalra elforgatják, és előterében kisebb parkot, illetve a látogató közönség számára tágas gépjárműparkolót alakítanak ki. Két nagyobb medencét építenek ki, ezek közül a vasúti sínek felé esőhöz csúszdát is csatlakoztatnak, míg a másik az úszni vágyó vendégeket szolgálja ki. Csach Gábor kifejtette, a tervek részleges módosítása után elkészítik a tényleges költségvetést, ez alapján világlik ki a végleges változat, amelyre a következő fejlesztési ciklusban beadják a pályázatot. Legalább másfél milliárd forintos összköltséggel számolnak.

A gyerekek elmerülhetnek az élményekben
Fotó: NMH

Elenyésző meleg vizet találtak

Az Ipoly menti térségben, a folyó szlovákiai oldalán működnek termálvizes fürdők, például Alsósztregován és Rappon. Bő száz évvel ezelőtt a mai Szent Imre iskola udvarán végeztek sikertelen próbafúrásokat, majd a szakemberek 1981-ben hasonló kísérletet tettek a városi strandon, aminek nyoma ma is fellelhető. Egészen 645 méterre hatoltak le, de nagyon elenyésző mennyiségű meleg vizet találtak, így felhagytak a további mélyítéssel. Ráadásul a költségek egyre lejjebb haladva iszonyatos mértékben növekednek, mi több, a hozzáértők szerint rendkívül vastag bazaltréteget kellene átvágni az esetleges siker reményében. Így nem valószínű, hogy Balassagyarmat egyhamar követheti Bükkszék vagy Cserkeszőlő példáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában