korszerűsítés

2021.03.21. 11:02

Termelői piacot és gyűjtő-értékesítő teret nyitottak tavaly Kisecseten

A mintegy kétszáz lelket számláló kistelepülésen az elmúlt esztendő a fejlesztések jegyében telt, és idén is folytatódik a jelentősebb kivitelezések sora. Kisecseten gyűjtő-értékesítő teret alakítottak ki, és közeleg a csapadékelvezető rendszer korszerűsítési munkálatainak kezdete.

Hegedűs Henrik

Korszerűsíteni kell a belterületi csapadékelvezető rendszert

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Kellemes tavaszi időben jártuk be a cserháti dombok ölelésében található, festői szépségű községet Pribelszki Tamás polgármester társaságában. Amint elhaladtunk a közelmúltban felújított és átadott művelődési ház, illetve a vele szemben lévő polgármesteri hivatal előtt, házigazdánk folyamatosan sorolta az elmúlt esztendő legfontosabb vívmányait.

– Önkormányzatunk épülete igencsak megérett már a korszerűsítésre – mondta. – A Magyar Falu Programban elnyert támogatásból megújult az elektromos hálózat, lefestettük a belső falfelületeket, amelyeket a talajnedvesség ellen utólag leszigeteltettünk, napelemes rendszert telepíttettünk, illetve klímaberendezéseket szereltettünk fel. Az orvosi eszköztárat ugyancsak bővítettük mintegy hárommillió forint értékben, elsősorban a nélkülözhetetlen műszerekkel, mint EKG-készülék, defibrillátor, vérnyomás holter.

Korszerűsíteni kell a belterületi csapadékelvezető rendszert
Fotó: H. Cs. / NMH

Miközben továbbhaladtunk, elértünk a Kétbodony felőli faluvégen található szabadidős övezetbe. Itt is több fejlesztés történt.

– Bár kis falu vagyunk, úgy gondoltuk, mindenképpen bővítenünk kell egyrészt a személyes sportolási-szabadidős lehetőségeket, másrészt a növénytermesztők számára alkalmat illik adnunk, hogy megtermelt javaikat megfelelő körülmények között, lehetőleg helyben értékesíthessék – folytatta Pribelszki Tamás.

– A Vidékfejlesztési Programban nyertünk forrásokat a feladatra, és egy játszóteret, valamint kültéri fitneszparkot alakítottunk ki. Meghirdettünk egy meseíró pályázatot, bevonva a lakosságot, hogy az ő elképzeléseik is érvényesülhessenek, és a tényleges elemeket a legjobb ötleteket tartalmazó műben szereplő óhajokra alapozva alakítottuk ki. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jóvoltából pedig elkészült a fedett gyűjtő- és értékesítőtér, ami remélhetőleg a járványhelyzet elmúltával péntekenként teljesen benépesülhet. Megvásároltunk egy termékbeszerző járművet is, és a piac területén két elektromosautó-töltő berendezést helyeztünk el.

Utolsó állomásunkra már kocsival indultunk el, és a templom előtti kis terecskénél álltunk meg.

– Régi vágyunkat teljesítjük idén a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésével. A község egy része emelkedőn terül el, és egy-egy komolyabb esőzés az utóbbi időben nagyobb gondokat, tömítéseket, részleges dugulásokat okozott. Szintén TOP-os pályázat révén kaptunk támogatást a hálózat fejlesztésére, és tavasztól az egész településen elvégezhetjük az árkok újraépítését, a jövőben elkerülve a fennakadásokat és kellemetlenségeket. Szeretnénk még orvosi szolgálati lakást építeni, illetve több útszakaszt felújítani – fejezte be gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában