felelőtlenség

2021.03.19. 06:57

Sokba fájhat a séta: elszaporodtak a póráz nélküli kutyák Salgótarjánban

Olvasónk jelezte, hogy több alkalommal is arra lett figyelmes Salgótarján belvárosában: egyesek póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat. Ez egyáltalán nem biztonságos. Lakott területen belül ajánlott pórázon vezetni az ebeket, ezzel elkerülhetők a nem kívánt balesetek és a pénzbírságok is.

Gulyás Edina

A felelős állattartó nem csupán a környezetét, a járókelőket, de saját kutyáját is megóvja a veszélyektől

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Olvasónk azzal a panasszal kereste meg portálunkat, hogy Salgótarján belvárosában nem egyszer találkozott olyanokkal, akik póráz nélkül sétáltatták kutyájukat. Mint mondta, legtöbbször a kora reggeli órákban fordul ez elő, amikor még alig járnak az utcán, mégis tart a szabadon közlekedő ebektől.

– Bárhol lehet kutyát sétáltatni, ahol azt nem tiltja rendelet, azonban fontos, hogy az állaton mindig legyen nyakörv, póráz, vagy kis testű ebek esetében hám – fogalmazott Balogh Csaba kutyakiképző, az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének vezetőségi tagja. Mint mondta, a kutyafuttatóban szabadon lehet engedni az ebeket, de csak az ott meghatározott feltételekkel. Kevesen tudják, hogy a sárga szalag a pórázon azt jelzi: az állat agresszív, ezért senki se közelítsen felé. A séta során egy jól szocializált kutyát is érhetnek olyan külső hatások – például elsuhanhat egy biciklis, hangos dudaszó hallatszik vagy feltűnik másik állat –, amelyek kizökkentik a viselkedését. Ezért érdemes minél előbb nyakörvhöz és pórázhoz szoktatni kedvencünket. Ezt kölyökkorban, otthoni környezetben érdemes elkezdeni.

– Amennyiben szakemberre bíznánk az állat kiképzését, egyesületünk tagjai a Besztercei tónál minden vasárnap fogadják az érdeklődőket – közölte Balogh Csaba, hozzátéve: – Nagyon gyorsan látványos eredményeket érünk el a kutyákkal, aminek egyik titka, hogy jutalommal ösztönözzük az ebeket a helyes viselkedésre. Ez lehet valami finomság, játék vagy simogatás is.

A felelős állattartó nem csupán a környezetét, a járókelőket, de saját kutyáját is megóvja a veszélyektől | Fotó: H. M. / NMH

A szakember kitért arra is: nagy örömükre egyre több gyerek vesz részt a foglalkozásaikon, akik nagyon elégedettek, amikor kedvenceik elvégzik a feladatokat, a parancsokat.

– Salgótarjánban a kutyasétáltatásra vonatkozó feltételekről központi jogszabály rendelkezik – tájékoztatott dr. Romhányi Katalin jegyző. Mint mondta, a vonatkozó paragrafus kimondja, hogy a város közterületein – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – kutyát csak pórázon lehet vezetni. Szájkosár használata kötelező például az egyedi elbírálás alapján veszélyesnek minősített jószág esetében, illetve közforgalmú közlekedési eszközön. Ez alól a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyák kivételt jelentenek. Salgótarjánban – a közgyűlés rendelete alapján – a temetők területére tilos kutyát bevinni.

– Az önkormányzathoz eseti jelleggel érkezik bejelentés póráz nélküli sétáltatásról, azonban ilyen ügyben még nem szabtunk ki bírságot a megyeszékhelyen. Szem előtt tartva a közigazgatási szankciókkal kapcsolatos fokozatosság elvét, első alkalommal figyelmeztetést alkalmazunk, ha bizonyítható a póráz nélküli sétáltatás a kijelölt kutyafuttató területén kívül – tájékoztatott dr. Romhányi Katalin. Arról is beszámolt, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az állatvédelmi bírság alapösszege tizenötezer forint. Ez az összeg azonban megfelelő szorzókkal emelhető a kormányrendelet alapján.

Sok a renitens gazda Salgótarjánban

– Gyakorlott állattartóként és kutyasétáltatóként alapvetőnek tartom, hogy a kedvencemet pórázon sétáltatom, eszembe se jutna e nélkül útnak indulni – fogalmazott Kovács Dominika salgótarjáni kutyatulajdonos. Elmondta: – A lakókörnyezetemben számtalanszor sétáltatják póráz nélkül a kutyákat, és nem örülök, ha ilyet látok, sőt, felelőtlen dolognak tartom. Az egyik kutyatartót meg is büntették emiatt, mert a kutyája – ami állítólag barátságos – megharapott egy járókelőt. Olyan is előfordult már, hogy az én kedvencemet is megtámadták nála jóval kisebb termetű ebek, míg a gazdijuk látótávolságon kívül telefonált. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés: nem érdekli, hogy esetleg a saját kutyája is megsérülhet, kiszalad az autó elé, esetleg megharap valakit? Úgy vélem, akárhogyan is bízunk bennük, előjöhetnek belőlük az ösztönök, így jobb a póráz, mint egy véletlen baleset, ami akár szeretett kedvencünk életébe is kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában