évértékelő

2021.03.16. 06:55

Sikeresnek értékelték a Nógrád megyei rendőrök tavalyi tevékenységét

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban tartotta meg a múlt év tevékenységét értékelő értekezletét. Az eredményességi mutatók minden területen javultak, ebből is látszik, hogy kiváló munkát végeznek szűkebb hazánk egyenruhásai.

Gerhát Karina

Dr. Somssich Gabriella megyei rendőrfőkapitány: kiemelkedő Nógrádban a rablások felderítettségi mutatója

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Dr. Somssich Gabriella megyei rendőrfőkapitány az értekezleten elmondta, hogy nőtt a regisztrált bűncselekmények száma. Ezt a több sértett sérelmére elkövetett közokirat-hamisítás és csalás sorozat-bűncselekmények­ben indított eljárások váltották ki, amelyek nem tartoznak a kiemelt jogsértések körébe. Ezek nélkül a regisztrált bűncselekmények száma hasonló a 2019-es év adataihoz.

A felderítési és eredményességi statisztikák alapján a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság helyi- és területi szervei is sikeres évet zártak.

A megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy a nyomozás eredményességi mutatója 84,3 százalék, amely jóval magasabb a 2019-es év során elértnél – 73,7 –, egyben ez az elmúlt évtized legjobb eredménye is. Ugyanez mondható el az ismeretlen tettesek ellen indult eljárások felderítési mutatójáról is, amely 78,2 százalék, ez szintén az elmúlt tíz esztendő legkimagaslóbb eredménye. Ez a 2019. évi adathoz – 58,2 százalék – képest is jelentős növekedést, javulást mutat.

Dr. Somssich Gabriella megyei rendőrfőkapitány: kiemelkedő Nógrádban a rablások felderítettségi mutatója | Fotó: L. B. / NMH

– A 2020-ban történt emberölések ügyében a felderítési és nyomozási eredményesség 100 százalék. A magunk mögött hagyott öt esztendőben egyetlen ilyen bűncselekmény sem maradt felderítetlenül. 2011-től folyamatos csökkenés figyelhető meg a lakosság közbiztonságérzetét leginkább befolyásoló, kiemeltként kezelt bűncselekmények számában.

Ebben a bűncselekményi körben a megyei nyomozási eredményesség 63,5 százalékról 70,3-ra nőtt, amely 2010-től a legjobb eredménynek számít. A felderítési mutató tekintetében elmondható, hogy 2020-ban 54,2 százalékról 62,9-re növekedett.

Kiemelendő a megyében elkövetett rablások nyomozási eredményessége és felderítési mutatója is, amelyek 90 százalék felettiek. A bűncselekményi adatok alapján, a közterületen elkövetett kiemelt bűncselekmények számában kisebb mértékű csökkenés történt 2019-hez képest.

– Ezen jogellenes cselekmények többsége megyénkben a lopás, a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a rongálás, illetve a kifosztás.

A közterületen elkövetett kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozási eredményessége és felderítési mutatója magasabb, mint 2019-ben, az évtized legjobb adatának számít – emelte ki dr. Somssich Gabriella.

A megyei rendőrfőkapitány kifejtette továbbá: a közrendvédelmi szolgálatteljesítés főbb feladatait 2020-ban is a közterületi jelenlét fokozása, a reagálóképesség növelése, a közterületi- és egyéb jogsértések visszaszorítása, megelőzése, valamint a lakosság közbiztonságérzetének a javítása jelentette. A rendészeti szolgálati ág 2019-ben a közterület rendjének és biztonságának az érdekében tett jó színvonalú intézkedései megfeleltek a lakosság elvárásainak.

Dr. Somssich Gabriella az idei célok és feladatok közül a közterületek és a közlekedés rendjének a biztosítását, a büntető-, valamint a szabálysértési eljárások időszerűségének a javítását emelte ki.

Nőtt a halálos balesetek száma

– A 2019-es évet vizsgálva a balesetek tekintetében megállapítható, hogy 7-ről 10-re emelkedett a halálos kimenetelű tragédiák száma, azonban a súlyos- és a könnyű sérüléssekkel járók csökkentek. Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek a 2019-es évhez képest 9,1 százalékos csökkenést mutatnak. A szűkebb hazánkban történt balesetek legfőbb okai a sebességtúllépés, a kanyarodási- és az elsőbbségadási szabályok megszegése, valamint a követési távolság meg nem tartása volt – mondta dr. Somssich Gabriella. Hozzátette: a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a közlekedésbiztonsági helyzetet, elemzi az ide vonatkozó statisztikai adatokat és az egyéb más információkat is. Ezenkívül közúti ellenőrzésekkel, valamint baleset-megelőzési programokkal igyekszik elősegíteni a közlekedésbiztonsági helyzet további javulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában