veszély

2021.03.09. 06:56

Rablások, lopások: mindig lesben állnak a Nógrád megyei bűnözők

Az elmúlt egy évben – százezer lakosra vetítve – 210-nél több rablást s mintegy 2900 lopást regisztráltak hazánkban. Nógrád megyében előbbiből 13, utóbbiból 135 esetet számláltak a rendőrség bűnügyi interaktív fertőzöttségi térképének adatai szerint.

Palchuber Kinga

Budaörs, 2020. augusztus 28. Rendõrök vezetik elõ 2020. augusztus 28-án a budaörsi rendõrkapitányság udvarán azt az 55 éves férfit, aki a nyomozás adatai szerint egy budaörsi házban egy bárddal megsebesítette, és kirabolta két ismerõsét. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Illusztráció

Az ember bárhol, bármikor rablás vagy lopás áldozatává válhat: a gyanútlan polgárok a tömegközlekedési eszközön, az utcán, a piacon is a bűnözők látószögébe kerülhetnek. Az értékek megfosztása mellett a tolvajok gyakran megfenyegetik vagy bántalmazzák is a védteleneket.

A rendőrségi térkép adatai szerint 2020. január 31-e és 2021. január 30-a között – százezer lakosra vetítve – a rablások számát tekintve Budapest jár az élen 30 esettel, míg a megyék között Borsod-Abaúj-Zemplén tört az élre 20 bűncselekménnyel. Borsodot követi a dobogón Heves 16, Bács-Kiskun 14, valamint Nógrád megye 13 rablással. Ezzel az aránnyal szűkebb hazánk bár „lecsúszott a dobogóról”, a térkép így is az átlag feletti fertőzöttségű területek közé sorolja. A legkevesebb rablást Zala (5) és Fejér (4) megyében tartják számon.

 

A rendőrség tanácsolja, hogy kerüljük el este a kivilágítatlan helyeket
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A lopások számát illetően Nógrád megye a középmezőnyben foglal helyet, szám szerint 135 esetet rögzítettek a vizsgált időszakban. A főváros e téren 315 bűnténnyel foglalta el a dobogó első helyét, míg a megyék tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén (205), Bács-Kiskun (197) és Győr-Moson-Sopron (187) vezetik a lopási listát. Ezzel szemben Veszprém megyében (76) voltak a legkevésbé aktívak a tolvajok, de 86 lopásszámmal Zala megye is a sereghajtók között említendő.

 

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a térképen megjelenített bűnügyi adatok tájékoztató jellegűek, és nem tartalmazzák azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit.

Az elmúlt hónapokra visszatekintve is látszik, hogy a nógrádi tolvajok nem pihentek. A Salgótarjáni Rendőrkapitányság lopás és zaklatás miatt folytat eljárást egy 35 éves nő ellen. Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a nő egy városi ruhabolt próbafülkéjében több holmit is magára vett, árucímkéjüket eltávolította és fizetés nélkül a kijárat felé vette az irányt. Távozásakor az alkalmazottak tetten érték.

A bíróság a közelmúltban elrendelte egy 27 éves férfinak a letartóztatását is, aki társaival két salgótarjáni családi házba tört be. A gyanúsítottak több lopást is elkövettek: először gáztűzhelyet, automata mosógépet és szekrénysort, majd hűtőszekrényt, több kéziszerszámot és rézkábelt is eltulajdonított a helyszínekről. A Nógrád Megyei Főügyészség tájokoztatása szerint a két cselekménnyel mintegy 350 ezer forintos kárt okozott a tulajdonosoknak.

Egy 31 éves salgótarjáni lakos tavaly szep­temberben ismerősét készpénze átadására szólította fel, majd ököllel megütötte. A bántalmazást követően a sértett eleget tett a követelésnek, de könnyebb sérülést szenvedett. Januárba egy nagylóci családi házból laptopot lopott egy 22 éves tolvaj, aki kihallgatása közben elismerte tettét. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság mindezek kapcsán kéri, hogy baj esetén a 112-es segélyhívó telefonszámon jelentsék a történteket.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj

A rendőrség fontosnak tartja, hogy a lakosság részére minél szélesebb körben eljuttassa bűnmegelőzési tanácsait. Dankóné Nagy Éva megyei sajtószóvivő elmondta: előfordul, hogy a bűnözők olyan személyektől tulajdonítanak el értékeket, akik valamilyen oknál fogva védekezésre képtelenek. – A bűncselekmények többsége kellő odafigyeléssel elkerülhető. Mindig csak annyi pénzt tartsanak maguknál, amennyire feltétlenül szükségük van. Kihalt, elhagyatott, illetve az esti órákban kivilágítatlan helyeket lehetőség szerint kerüljék el – hívta fel a figyelmet a szóvivő. – Személyes védelmük érdekében használjanak pánikriasztót, ami hangos sípolással jelzi, ha segítségre van szükségünk! Soha ne viseljék ékszereiket, értékeiket hivalkodóan! Amikor elindulnak otthonról, csak a legszükségesebbeket vigyék magukkal!

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában