koronavírus

2021.03.05. 20:14

Nem zárnak be a katolikus templomok, de szüneteltetik az istentiszteleteket Nógrád megyében

A koronavírus-járvány miatt a Nógrád megyei katolikus templomok továbbra is nyitva lesznek, de a nyilvános istentiszteleteket nem tartják meg.

Nool

Szentkút. A Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthona és a Mátraverebély – Szentkút Nemzeti Kegyhely. 23. alkalommal megrendezett idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsúja. A misét vezette Marton Zsolt, Váci egyházmegye püspöke

Fotó: Hegedűs Márk

A Váci Egyházmegye pénteken kiadott közleménye szerint, hétfőtől nem tartanak nyilvános szentmisét Nógrád megye területén, a hívők otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba, a temetéseket viszont továbbra is megtartják a járványügyi előírások mellett.

A püspöki konferencia irányelvein túlmenően, összhangban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye rendelkezéseivel, a hívekért érzett felelősségtől vezérelve, a járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig hozta meg rendelkezéseit Marton Zsolt, a Váci Egyházmegyéhez tartozó templomokban.

– A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért nyitva maradnak. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános istentiszteletek március 8-tól az egyházmegye egész területén szünetelnek – fogalmazott Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke.

Hozzátette: egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

A híveket az egyházmegye arra bátorítja, otthonról csatlakozzanak a szertartásokhoz és mindenhol tartsák be a járványügyi előírásokat.

– A már felvett miseszándékok engedélyezetten elvégezhetők vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők. A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról, az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe – emelte ki Marton Zsolt, aki visszavonásig felmentést adott híveinek a vasárnapi szentmiséken való részvétel alól.

– Oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben mindenben kövessük az állami előírásokat. A hatóságokkal mindenben működjünk együtt és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre – hívta fel a figyelmet Marton Zsolt.

A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában