különleges jószágok

2021.03.08. 17:36

Nem mindennapi feladatra vállalkoztak: megmutatjuk hogy nevel emukat a sóshartyáni család

Egy fiatal család Nógrád megye szívében néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy háztáji állatokat fog tartani. Nem elégedtek meg azonban a csirkékkel, mert ennél sokkal különlegesebb jószág foglalja el a hátsó udvarukat. Emukat tenyésztenek saját felhasználásra.

Fodor Orsolya

NMH/ Hegedűs Márk

Fotó: Hegedűs Márk

A leginkább megszokottnak számító szárnyas jószág a csirke, a kacsa és a liba. A Verbói család viszont nem érte be ennyivel. Mivel igazán szeretik az állatokat, ezért inkább egy különlegesebb fajtára esett a választásuk. Már három éve foglalkoznak emuk tartásával. Verbói Patrik és felesége korábban Budapesten éltek, és egy rövid salgótarjáni tartózkodás után Sóshartyánban telepedtek le.

– Három évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy emukat fogunk tartani. A szüleim külföldön élnek, és ott nagy kedvencnek számít az emusteak. Ez az állat nem annyira agresszív, mint a strucc, és nem kellenek hozzá olyan engedélyek sem, így saját felhasználásra bárki tarthat otthon, aki kedvet érez hozzá – mondta el portálunknak Verbói Patrik, aki azt is elárulta, hogy nem ez az egyedüli rendkívüli állat, ami megfordult az udvarukban. Az emukkal együtt egy pávát is vásároltak kedvencnek, de sajnos egy idegen eb beszökött a kerítésen és végzett a színpompás állattal, ezért az már nem lehet köztük.

 

A nagy madarak táplálásáról elmondta, hogy ugyanazt eszik, mint a csirke, de teljesen le kell darálni a számukra, mert annyira gyors az emésztésük, hogy az egész szemek gondot okoznának a fejlődésükben. Egy kifejlett példány akár az 50-60 kilogrammot is elérheti. Ezeknek az állatoknak a húsa teljesen zsírmentes, az íze pedig valahol a vad- és a marhahús között határozható meg. Az állat zsírja egyedül a hátán található, amit sütés után fel lehet használni étkezési célra is, de az igazi értékét elsősorban nem ez jelenti.

– Az emuk zsírját gyógyításra olaj formájában használják. A kisfiunknak például már voltak olyan kiütései, amit a zsiradékkal bekenve tudtunk megszüntetni, így mi elsősorban testápolóként használjuk. A tollaikat felvásárolják, és a divatiparban hasznosítják. A bőrükből cipőt, de akár pénztárcákat is készítenek. A kiszárított lábukból pedig leginkább éjjelilámpa-állványt gyártanak – mesélte Verbói Patrik.

A házaspár egyetértett abban, hogy izgalmas a falusi élet és az állattartás. Az álmaik között szerepel, hogy a jövőben majd több száz állatot gondoznak, és egy vendégházat is működtetnek mellette. Úgy érzik, a gyönyörű környezet adott, és lenne érdeklődés a falusi kikapcsolódás iránt.

Félénk jószágok, még az óvodásoktól is megijednek

– A helyi óvodából voltak korábban látogatócsoportjaink, és a gyerekeknek tetszett ez a különleges nagy madár. Sajnos elég hangosak voltak az ovisok, és a félénk emuk megijedtek. Most szünetelnek a látogatások a járvány miatt – avatott be Verbóiné Németh Dóra. – Jellemzően nálunk évente kétszer tojnak és átlagosan nyolc tojás kerül a fészekbe. A hímek feladata lenne kikölteni őket, de amikor náluk hagytuk, tönkrementek a tojások, mert a mi madarunk felkelt róla. Azóta keltetőt használunk. A tojások mérete a hatvan dekát is elérheti, és mivel a héja nagyon vastag, sokszor segíteni kell a kicsiknek kibújni, nehogy megfulladjanak. A kikelt madarak egy ideig bent vannak velünk a lakásban – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában