körkép

2021.03.09. 16:35

Lézengés és helyes maszkhasználat: így fest Salgótarján a szigorúbb korlátozások óta

A kormány döntésének értelmében hétfőtől az ország valamennyi közterületén kötelező szájmaszkot viselni. Kedden kora délután Salgótarján frekventáltabb pontjain jártunk utána, hogy a helyiek vajon mennyire tartják be a szigorú szabályokat.

Nool

Salgótarján központjában alig akadt olyan, aki megszegte volna a szabályokat

Forrás: NMH

Fotó: Sz. R.

Az új szabályozás hétfőn lépett életbe, mi pedig kedden kora délután tettünk egy közel egy órás sétát a megyeszékhely forgalmasabb területein, és megfigyeltük, hogy kik tesznek eleget a szigorításnak. Elsétáltunk a salgótarjáni Főtérre, megfigyeltük a közelben lévő helyi buszmegállókat, ellátogattunk az Erzsébet tér környékére, és a távolsági buszmegállóba is.

[eweb-voting id="3824119"]

Salgótarján egyik legforgalmasabb pontjának számító Főtéren nagyjából tíz percet töltöttünk el. Ez idő alatt kevés gyalogossal találkoztunk, és az autós forgalom is inkább egy hétvégihez hasonlított. Ezen a ponton a szemközti helyi buszmegállóban várakozókat és a téren átsétáló gyalogosokat is megfigyeltük.

Ott tartózkodásunk alatt nagyjából 100-150 embert számoltunk, legtöbbjük helyesen hordta a maszkot, de akadtak néhányan, akik nem a szabálynak megfelelően, hanem csak a szájukat eltakarva használták. Sokan voltak akik cigarettázás és telefonálás miatt húzták le az orrukról és a szájukról, de olyanok is akadtak, akik zsebre tett kézzel sétáltak, az arcmaszkjuk pedig csak az állukat takarta. Ezen a téren három olyan középkorú embert figyeltünk meg, akik fittyet hányva a szabályokra, egyáltalán nem használták a védőeszközt.

Salgótarján központjában alig akadt olyan, aki megszegte volna a szabályokat
Fotó: Sz. R. / NMH

Második látogatásunknak az Erzsébet teret választottuk, ahol két olyan nőbe is botlottunk, akik egyáltalán nem viseltek maszkot, és két olyan padon ülő férfit is megfigyeltünk, akik éppen szeszes italt fogyasztottak és a maszkot az álluk alá húzták.

A távolsági buszmegállóban (fent) és a Pécskő Üzletház közelében található helyi buszmegállóban (lent) is csak lézengtek az emberek kedden 13 óra körül. A várakozókon kivétel nélkül volt maszk
Fotó: Sz. R.

A legkevesebb embert a távolsági buszmegállóban számoltuk, ott azonban kivétel nélkül, mindenkin volt maszk.

A távolsági buszmegállóban ottjártunkkor mindenki viselt maszkot
Fotó: Sz. R. / NMH

Bár sétánk rövid volt, és nem is a legforgalmasabb időpontot választottuk a megfigyeléshez, mégis az a konklúziónk, hogy a salgótarjániak jelentős része példamutatóan viselkedik, és elfogadták a szigorításokat.

Gyors túránk során tehát megállapítottuk, hogy a legtöbb szabálykövetővel a távolsági és a helyi buszmegállókban, a legkevesebbel pedig a tereken, főként az Erzsébet téren találkoztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában