koronavírus

2021.03.08. 13:55

Kipróbáltuk: így működik a patikákban is kapható koronavírus gyorsteszt

A legtöbb gyógyszertárban már kapható az a Covid–19-antitest-gyorsteszt, amelynek köszönhetően bárki kiderítheti, hogy az utóbbi hetekben átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Annak érdekében, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat olvasóinkkal, mi is kipróbáltunk egy ilyet.

Gerhát Karina

Egyedül is használható, de jól jön némi segítség a tesztelésben

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Salgótarján egyik patikájában 6640 forintért vásároltuk meg a Biosynex Autotest Covid–19-tesztet. Az ára nagyjából 6000 forinttól indul a webáruházakban, de függ az aktuális akcióktól is. Ez az első olyan, Magyarországon forgalomba kerülő gyorsteszt, amit otthoni használatra is engedélyeztek. A hazai patikákban és a gyógyászatisegédeszköz-szaküzletekben már január vége, február eleje óta kapható ez a termék. Segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott koronavírus-fertőzések is azonosíthatók.

Emellett jó megoldás lehet azok számára is, akik már megkapták a védőoltást, és szeretnének meggyőződni arról, kialakult-e náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

A teszthez részletes leírást mellékeltek
Fotó: H. M. / NMH

Maga a tesztelési folyamat rendkívül egyszerű volt, csupán a dobozban található néhány eszközre és egy csepp vérre volt szükség. Az emberek elmondása szerint február közepéig több megyei patikában is hiánycikk volt ez a termék. Az újdonság erejével hatott, ezért valószínűleg gyorsan elkapkodták az akkor még csekély mennyiségben rendelkezésre álló gyorsteszteket. Mára már nincs ilyen probléma, hiszen rögtön az első gyógyszertárban meg tudtuk vásárolni, ahová betértünk. Kíváncsiságból további patikákba is bementünk, de mindenhol kapható, az áruk azonban eltérő: 6000 és 8000 között mozog.

A teszt elvégzése előtt elolvastuk a mellékelt tájékoztatót, amelyben több nyelven – természetesen magyarul is –, részletesen, lépésről lépésre minden le van írva. Külön felhívják a figyelmet az alapos kézmosásra, nagyon fontos, hogy langyos vízzel történjen, hiszen serkentő hatással van a vér áramlására, így biztosítva az elegendő mintát.

Megnéztük, mi is található a két csomagban. Az egyikben volt a kazetta, a másik pedig egy reagensüveget, egy alkoholos törlőkendőt, egy steril lapkát, egy steril ujjszúró lándzsát, valamint három pipettát, illetve egy sebtapaszt tartalmazott.

Egyedül is használható, de jól jön némi segítség a tesztelésben
Fotó: H. M. / NMH

Az útmutatóban külön hangsúlyozták, hogy ez nem egy PCR-típusú szűrővizsgálat, ami a vírus jelenlétét igazolja, hanem az egyén immunrendszerének reakcióját mutatja ki a koronavírus ellen. Ez azt jelenti, hogy nem mutatja ki a lappangó betegséget, illetve a fertőzőképességet sem.

Mindezt az ujj megszúrása követte, majd a vércsepp pipettával történő felszívása, amit a gyűjtés után a kazettán található piros vércsepp melletti, négyzet alakú mélyedésbe ürítettünk. A mellette lévő kerek, két fekete cseppel ellátott mélyedésbe pedig a reagensüveg tartalmából csepegtettünk. Ezt tízperces várakozás követte. Végül a három csíkból csupán egy jelent meg, a C betű alatt – ez azt jelenti, hogy a tesztet jól végeztük el, ami nem talált antitestet a szervezetemben, tehát mostanában nem estem át a fertőzésen. Sajnos, még az oltást sem kaptam meg, ezért nem élvezek védettséget a vírus ellen.

Titkon reméltem, hogy túl vagyok rajta

Rendkívül nehéz hónapokat élünk világszerte, az emberek tele vannak bizonytalansággal. Személy szerint mindennap attól rettegek, hogy a családomban nehogy valaki elkapja a vírust és kórházba kerüljön. Ez az állandó félelem viszont nagyon nem jó, testileg és lelkileg is egyaránt megvisel. Ezzel azonban nem vagyok egyedül, hiszen többen is mondják, ha már bármi kisebb baja is van az embernek, egyből arra gondol, hogy koronavírusos. Eddig is produkáltunk mindenféle, különböző kisebb-nagyobb betegségre utaló tünetet, viszont nem pánikoltunk be rögtön. A teszt elvégzése előtt kicsit izgatott voltam, titkon abban reménykedtem, azt fogja mutatni, hogy már átestem a fertőzésen. Akkor kicsit megnyugodtam volna; egyfelől azért, mert néhány hónapig védett lennék, másrészt pedig úgy estem volna át a rettegett betegségen, hogy észre sem vettem azt. Egyelőre azonban még nem lélegezhetek fel sem én, sem sokan mások, hiszen hatalmas veszély leselkedik ránk, amelynek csak a védőoltás és a járványügyi előírások betartása szabhat gátat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában