ingatlanpiac

2021.03.27. 15:26

Így hatott a Nógrád megyei lakáspiacra a járvány harmadik hulláma

Bár a járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Nógrád megyei eladó lakóingatlanok iránt, a megtorpanás átmeneti volt: március második hetében már 18 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest.

Palchuber Kinga

A lakásfelújításra igénybe vehető támogatásoknak köszönhetően is nőtt a kereslet

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

A lakáspiac erős évre számíthat idén a jelen kilátások szerint. – Megbolygatták az országos, ezen belül a Nógrád megyei lakáspiacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások: a lakáskeresők száma 20–30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után, de már élénkülni kezdett a kereslet – írta az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Nógrád megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot is ismerteti.

Nógrád megyében március közepén több mint 900 lakóingatlant – lakást és házat – kínáltak eladásra, a megye nagyobb városaiban és jelentős ingatlankínálatát felvonultató településein pedig az átlagos négyzetméterár 97 és 281 ezer forint között volt. Az elemzés szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső megyei kereslet március második hetében az elsőhöz képest jelentősen, 18 százalékkal nőtt.

A lakásfelújításra igénybe vehető támogatásoknak köszönhetően is nőtt a kereslet
Fotó: Illusztráció / NMH

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője elmondta: az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak az érdeklődők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető.

A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen a Nógrád megyei lakáspiac idei eredményeit. – Összességében erős év várható az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik az élénkülést – tette hozzá a szakember.

Balogh László szerint az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.

Legmagasabb a rétsági négyzetméterár

Balogh László szerint fontos tényező, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. – Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac – mondta a szakember.

A legmagasabb négyzetméterár a rétsági és a balassagyarmati, előbbi településen 281 ezer forint, utóbbin 255 ezer forint. A megyeszékhelyen, Salgótarjánban 181 ezer forintos áron kínálták eladásra az ingatlanokat. A megyében sok olyan település található, ahol 100 ezer forint alatt voltak a négyzetméterárak: Vanyarcon és Herencsényben például 97 ezer forintot ért egy négyzetméter.

Ez is érdekelheti:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában