hivatás

2021.03.16. 13:50

Fazekaskorongra cserélte a villáskulcsot az alsótoldi testvérpár

Autószerelőnek tanultak, azonban az élet úgy hozta, hogy a fazekasmesterség lett a hivatásuk. A kerámiák, a fazekak és az agyag világában vannak igazán otthon. Kezük alól szebbnél szebb alkotások kerülnek ki. A Bercsényi testvérpár így szervizbe hordja az autóját.

Gulyás Edina

Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás Alsótoldon és Hollókőn is működtet egy-egy fazekasműhelyt

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás ma már Pásztón élnek. Az ikerpár azonban a településről származik és műhelyüket is a község határában, egy általuk felépített, palóc stílusú házban alakították ki. Közel harminc évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a villáskulcsot fazekaskorongra cserélik.

– Nem belső indíttatásból választottuk a fazekasmesterséget, a körülmények alakították így az életünket – kezdi történetüket Bercsényi Péter, hozzátéve: – Az eredeti szakmánk autószerelő, azonban sokat jártunk segíteni Hollókőre Régi László fazekasházába. Ő vetette fel a lehetőségét annak, hogy tanuljuk ki ezt a mesterséget. Azóta sem nyúltunk hozzá egyetlen járműhöz sem, szervizbe hordjuk a saját autónkat is.

– Az alapokat Kincsesbányán Balla Sándortól sajátítottuk el. Aztán autodidakta módon képeztük magunkat tovább – veszi át a szót Bercsényi Tamás, aki arról is beszélt: – Később Les Gábor, Erdélyből származó mestertől is sokat tanultunk.

Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás Alsótoldon és Hollókőn is működtet egy-egy fazekasműhelyt
Fotó: L. B. / NMH

Ahogy arról beszámoltak, kezdetben a szülői háznál, egy melléképületben alakították ki műhelyüket, azonban később belátták, hogy a megfelelő környezet nagyon fontos az általuk készített termékek iránt érdeklődőknek.

– Tevékenységünk során a népi vonalat tartottuk meg, nem akarunk tömegtermékeket gyártani. Főleg a gyöngyös-pásztói stílus jegyei fedezhetők fel a munkáinkban, ezeket a motívumokat használjuk az általunk készített tálakon, tányérokon, bögréken – fogalmazott a testvérpár.

Mint mondták, sok alkotásukat ítélte már kitűnőnek a Hagyományok Házában működő szakmai zsűri. Ennek is köszönhető, hogy hat évvel ezelőtt megkapták a népi iparművész címet. Ahhoz, hogy ezt birtokolhassák, az általuk készített termékeknek különböző kritériumoknak kell megfelelni. A legfontosabb, hogy ezeknek a tárgyaknak az évszázadokon keresztül kialakult, funkciójának leginkább megfelelő, tökéletes formájuk legyen.

Gyöngyös-pásztói motívumokkal is díszítik a termékeiket
Fotó: L. B. / NMH

– Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ragaszkodunk a régmúlt anyagaihoz, technikáihoz. A kerámia az az alapanyag, ami tökéletesen alakítható az adott kor igényeihez – véli a Bercsényi testvérpár, akik úgy tapasztalják: – A praktikusság miatt egy időre a cserépedényeket felváltották a műanyagból készült vagy zománcozott eszközök. Azonban napjainkban a fiatalok újra visszatérnek a természetes anyagokhoz. Ennek oka, hogy egyre inkább egészségtudatosan élnek az emberek és a környezetvédelemre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A gasztronómiai kultúra is sokat fejlődött az utóbbi években, ez is kedvez a cserépedények újbóli felfedezésének. Azonban a mai rohanó világban már a használhatóság is fontos szempont, így olyan étkészleteket és tálakat készítünk, amelyek bekerülhetnek a mosogatógépbe is. Ezekhez a tárgyakhoz érzelmileg is kötődnek az emberek, hiszen azok egy életen keresztül szolgálják őket.

Hamarosan különleges kiállítás nyílik a munkáikból, gyűjteményükből

– Az elmúlt hónapokban döntöttünk úgy, hogy a hollókői boltunkban kiállítást rendezünk be, amiben Verebélyi Zoltán volt a segítségünkre – számolt be legújabb tervükről a Bercsényi testvérpár. Mint mondták, új funkciót adnak a fazekasműhelynek: az általuk készített zsűrizett tálakból, kancsókból és egyéb eszközökből, továbbá a környező településekről összegyűjtött népi használati edényekből válogatták össze a tárlatot. A kiállítás darabjai már a helyükre kerültek, amint a járvány mi­atti korlátozásokat követően újra lehet nyitni a közösségi tereket, fogadják majd a látogatókat. Az érdeklődők megismerhetik a gyöngyös-pásztói motívumokkal díszített alkotásokat. Ennek a tájegységnek a jellemzője, hogy az edények alapszíne a fehér, erre a fehéres alapszínre kék, zöld, barna, ritkábban vörös színnel festenek elsősorban virágmotívumokat, azonban azok között gyakran találunk vidám kis madarakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában