szívmelengető

2021.03.02. 19:50

„Állati” nagy bajban is hősként segítenek a Nógrád megyei tűzoltók

A lánglovagok nemcsak műszaki mentésekhez és tűzesetekhez vonulnak, de bajba jutott állatokon is segítenek, ha kell. Előfordult, hogy kutyát, macskát, lovat és tehenet is megmentettek már Nógrád megye tűzoltói.

Nagy Orsolya

Minden évben többször előfordul, hogy szűkebb hazánk tűzoltóit állatmentéshez riasztják. A képen egy salgótarjáni lánglovag hozza fel a kútba esett kiskutyát

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Minden évben többször előfordul, hogy szűkebb hazánk tűzoltóit állatmentéshez riasztják. Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője portálunknak elmondta, hogy évente átlagosan húsz alkalommal vonulnak ilyen esetekhez a lánglovagok. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbbször szorult helyzetbe került macskák és kutyák miatt érkeznek bejelentések, de az elmúlt években előfordult már, hogy ló, tehén, őz, sertés, vagy éppen különböző madarak mentéséhez kérték kollégáink segítségét – mondta el lapunknak Molnár Adrienn. A megbízott szóvivő több példát is említett, amely során tűzoltói beavatkozásra volt szükség.

Előfordult például, hogy vízelvezető csőbe szorult egy kismacska

– Kerítés alatt futó vízelvezető csőbe szorult egy kismacska még tavaly Salgótarjánban, a Medves körúton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói vízsugár segítségével az állatot kiterelték a csőből, majd sértetlenül átadták a gazdájának – idézte fel a szakember.

Hozzátette: egy másik esetnél villanyoszlopon rekedt macskához hívták a pásztói hivatásos tűzoltókat. A bejelentő szerint az állat már órák óta fenn volt az oszlopon. A bajba jutott cicának azonban elég volt a tűzoltók közeledése is, hogy megmeneküljön, ugyanis amikor az egység megkezdte a mentést és felállították a dugólétrát, az állat megijedt és sértetlenül leugrott.

Minden évben többször előfordul, hogy szűkebb hazánk tűzoltóit állatmentéshez riasztják. A képen egy salgótarjáni lánglovag hozza fel a kútba esett kiskutyát | Fotó: H. Cs. / NMH

Molnár Adrienn arra is kitért, hogy a négylábúak mellett madarakat is mentettek már megyénk tűzoltói. Például azokat a vadkacsafiókákat, amelyek a salgótarjáni Tóstrand öt méter mély túlfolyójába estek. A megmentőknek nem volt könnyű dolguk a derékig érő iszapban és a sűrű nádban, de végül épségben megmentették mind a négy kiskacsát.

Emellett arra is volt példa, hogy Bátonyterenyén az egyik lakás konyhájában lévő vízmelegítő kéményéből szabadítottak ki madarat. A megbízott szóvivő kiemelte, hogy olykor egy-egy vadon élő állaton is segíteniük kell. Ez történt egyebek mellett akkor, amikor a kerítés vasrácsa közé szorult egy őz Salgótarjánban. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói feszítővágó és csapszegvágó segítségével, sértetlenül kiszabadították az őzt, majd szabad területen elengedték az állatot.

Már kutyákat is kiszabadítottak

Kutyákkal is történtek már olyan esetek, amikor a lánglovagok segítettek nekik megmenekülni egy-egy szorult helyzetből. Például amikor egy fedetlen, nyolc méter mély kiszáradt kútba esett egy kutya a bátonyterenyei Kastélykertben. A városi hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak ki a helyszínre, s dugólétra, illetve kötelek segítségével emelték ki a rémült állatot. A helyszínen lévő gyerekek felismerték az ebet és hazavitték a gazdájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában