A nagyheti és a húsvéti szertatásokat is a hívők nélkül végzik a nógrádi templomokban

Marton Zsolt, a Váci egyházmegye püspöke közleményében jelentette be, hogy a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása továbbra is hatályban maradnak a március 5-én kiadott rendelkezések.

G. K.

Marti József plébános online szentmisét tartott Szarvasgedén Fotó: Ladóczki Balázs

– A liturgiákat a hívők részvétele nélkül kell végezni. Ahol lehetőség van rá, ott a lelkipásztorok gondoskodjanak arról, hogy a hívek a közösségi média felületein keresztül élő közvetítés révén követhessék a szertartásokat. Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékmiséjében hagyjuk el a lábmosást! Elmarad az Oltáriszentség átvitele, azt továbbra is a tabernákulumban kell őrizni. Kivételesen minden pap engedélyt kap arra, hogy megfelelő helyen, ezen a napon hívők nélkül is misét celebráljon.

Nagypénteken az egyetemes könyörgésekben külön emlékezünk meg a betegekről, a halottakról, illetve mindazokról, akik gyászolnak – írja Marton Zsolt.

Hozzáteszi: a húsvéti vigília szertartását kizárólag a székesegyházban és a plébániatemplomokban ünnepeljék meg.

– Az ilyenkor szokásos, meghirdetett gyóntatásokat későbbre halasszuk el, amikor a járványhelyzet már lehetővé teszi azok megtartását. A Szent Sír állítására lehetőség van, napközben annak látogatása céljából nyitva lehetnek a templomok. Fontos azonban, hogy egyszerre csak néhányan tartózkodjanak az Isten házában, viseljenek maszkot, belépéskor fertőtlenítsék a kezüket és tartsanak kellő távolságot egymástól. A biztonsági intézkedések megtartása mellett, szabadtéren lehetőség van áldoztatásra. Minden pap biztassa a híveket, hogy online kövessék a szertartásokat, valamint otthonaikban, családjuk körében is imádkozzanak – hangsúlyozta Marton Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában