hiányzik a liftszerelő

2021.02.27. 14:20

Szakemberhiány szab gátat a karbantartásnak a salgótarjáni társasházakban

A salgótarjáni társasházakban és a lakásszövetkezeti épületekben – szinte minden városrészben – számos problémával néznek szembe. Nagy gondot okoz a szakemberek hiánya, így a karbantartás nehézkes, az öregedő épületeknek pedig egyre nagyobb szüksége lenne a korszerűsítésre – mondta el portálunknak Várhelyi Béla, az Egyesült Lakásszövetkezet elnöke.

F. O.

Van, aki száz liftet szervizel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A helyiek tapasztalatai szerint Salgótarjánban alig akad olyan többszintes, többlakásos épület, ahol ne lehetne valamit felújítani vagy folyamatosan karbantartani. Általában a négyemeletesek azok az ingatlanok, amelyek jobb állapotban vannak. A lifttel és szemétledobóval – de különösen a tetőkazánnal is – rendelkező középmagas épületekben a lehetséges meghibásodások gyakrabban fordulnak elő. Várhelyi Béla elmondta, hogy jelentős problémát okoz a megyeszékhelyen a szakemberek csökkenő száma. Ötven kilométeres körzetben például már csak néhány liftszerelő van, akiknek száz feletti liftet kell szerződések alapján folyamatosan működésben tartaniuk.

Van, aki száz liftet szervizel
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A hirtelen fellépő problémáknál már a legnagyobb gond az, hogy nincs elég vállalkozó a környéken, emellett a régi épületekben például a kazánok elavultak, és alig lehet hozzájuk megfelelő alkatrészt kapni, illetve hozzáértő karbantartót alkalmazni. A beszállítók sokszor megdöbbennek, hogy még üzemelnek az ilyen régi szerkezetek – fogalmazott Várhelyi Béla. Mint mondta, több felújítást is terveznek, ami folyamatosan feladatot jelent. A lakók kényelme érdekében próbálják úgy intézni, hogy a munkavégzés alatt a lakóknak a legkevesebb kellemetlenséget okozzák. Liftfülkefestést például éjszakára ütemeznek, hogy minél kisebb fennakadást okozzanak a leállított felvonóval.

– A liftek folyamatos működése nagyon fontos szempont. Sok lakónak nem is a kényelme miatt van szükség erre, hanem azért, mert nehezebben mozognak az egészségügyi problémáik miatt. Vannak, akik csak azért költöztek ilyen épületbe, mert számukra fontos ez a lehetőség – mondta el a lakásszövetkezet elnöke.

Várhelyi Béla felhívta a figyelmet arra is, hogy a szándékos rongálások is komoly problémákat és pluszköltségeket jelentenek. Legtöbbször ezekre nincs tanú, vagy aki látta, az nem vállalja. Ez ellen kamerák telepítésével védekeznek, és folyamatosan tervezik a bővítésüket, hogy megelőzzék vagy bizonyíthatóvá tegyék a rongálást. Eddig úgy tűnik, hatásos a módszer és elijeszti a vandálokat a károkozástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában