siralmas állapotok

2021.02.20. 19:50

Siralmas az utak állapota a tarjáni városrészen, fogy a helyiek türelme

Gödör hátán gödör, tócsák és sártenger – talán így lehetne legjobban jellemezni az utak állapotát a Salgótarján külvárosi részéhez tartozó Gedőc-tetőn. A rossz útviszonyok olykor lehetetlenné teszik a forgalmat, emiatt időnként a szemétszállítás is elmarad. Az itt élőknek egyre fogy a türelme.

K. K.

Ritkán jár erre felé hókotró, de akkor is csak idáig jön

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Ígéretet már kaptak, de tényleges megoldás még nem született a Beszterce-lakótelep fölött található Gedőc-tető járhatatlan utcáival kapcsolatban. A külvárosi lakónegyedet olykor gyalogosan sem egyszerű megközelíteni, kocsival pedig szinte lehetetlen, főleg eső és havazás esetén.

A Hold és a Csillag utca lakói aggodalommal tekintenek vissza az elmúlt hónapokra. Az itt lakók vigasztalhatatlanok, már várják a napsütést, akkor ugyanis jobb a helyzet, de az úton száraz időben is rengeteg a mélyedés.

– A téli havas, jeges, latyakos időben képtelenség biztonságosan feljutni a házakhoz. Nemrégiben én is az árokban kötöttem ki, de a bokrok szerencsére megfogtak. Sajnos erre jön utoljára a hókotró, de akkor sem jár be a Hold és a Csillag utcába. Akik itt laknak inkább lent hagyják az autót és felsétálnak a házukhoz – panaszolta Bajchy András.

Bajchy András mutatja, hova csúszott be autójával
Fotó: NMH

Hozzátette: hogy az útviszonyok miatt az árut, a szemet, a szennyvizet és a tüzelőt szállító autók csak száraz időben vállalják, hogy bejönnek az utcába.

– A fő gond, hogy évről évre szólni kell az önkormányzathoz, hogy az utat olyan állapotba hozzák, hogy legalább a szemétszállító tudjon rajta közlekedni. Mi lenne, ha valaki rosszul lenne, a mentő vajon ki tudna jönni hozzá? Hiába szórják le ugyanis zúzalékkal, hamar kikopik, a közeli erdőben lévő fakitermelés pedig csak rontja a helyzetet. A hatalmas autók kitúrják a földet, ezáltal újra és újra kátyúk keletkeznek – mesélte bosszúsan portálunknak Krajnák Tiborné.

A kiábrándító helyzeten néhány gépjárműtulajdonos önköltségen volt kénytelen segíteni.

– Többször panaszt tettünk már, azonban önkormányzat nem tett semmit az érdekünkben, így nem ülhettünk ölbe tett kézzel, összefogtunk. Néhányan a házunk előtti területet törmelékkel szórtuk le, de volt már közös kátyúzás is, hogy megpróbáljuk valamelyest járhatóvá tenni az utcákat. Azonban ez nem vezet hosszú távú eredményre – mondta Bajchy András.

Ritkán jár erre felé hókotró, de csak eddig kísérel meg kijönni
Fotó: H. M. / NMH

Az ügyben a helyi lakók többen is megkeresték már a településrész önkormányzati képviselőjét, Molnár Károlyt, aki jól ismeri az adott helyzetet.

Mint portálunknak elmondta, az elmúlt évek során többször is történt kisebb-nagyobb kátyúzás a Gedőci út alsó, aszfaltos szakaszán, illetve kavicsos feltöltés a felsőbb szakaszokon.

– Januárban közel 50 tonna zúzott kő került bedolgozásra a nem aszfaltos útszakaszokra, illetve kisebb mennyiségben a Csillag és Hold utakra, de tudom, hogy ezek csak tüneti kezelések – mondta Molnár Károly.

 

Hozzátette: első körben egy alaposabb felmérésre van szükség arról, hogy milyen típusú és mértékű felújítás jelentene tartós megoldást.

Molnár Károly azt is elmondta, hogy dolgoztak már ki terveket, az alsóbb szakaszokat újra aszfaltoznák, a felsőbb szakaszokon pedig makadámút kerülne kiépítésre. Ennek költségigénye meghaladja a 30 millió forintot.

– Most, hogy már tudjuk a paramétereket, a jövőben törekedni fogunk arra, hogy ez a projekt is bekerüljön a városi útépítési programba, ahol azonban rengeteg az igény és sok olyan utcát is tartalmaz, ahol több százan, vagy éppen több ezren laknak, amit naponta többszáz autó használ, esetleg iskola, óvoda, vagy egyéb körzeti jelentőségű intézmény található mellette – mondta a képviselő.

További gondokat is orvosolni kell

Bár rohamtempóban népesül be az egykori üdülőövezet, a helyiek elmondása szerint nemcsak az utcák állapotában nem történt évek óta változás. Az itt lakók ugyanis nem csak emiatt bosszúsak, a közművekkel is gond van. Az utcákban este nincs közvilágítás, a víznyomás is alacsony, a fő kivetnivalót pedig a szennyvízelvezetés jelenti. – Mindenkinek önállóan kell megoldani a szennyvíz elvezetését, ezért nagyon jó lenne egy kiépített csatornahálózat, ugyanis nagyobb esőzés vagy télvíz esetén szinte azonnal megtelik a szennyvízakna. Hóban és sárban pedig a szivattyús autó nem tudja megközelíteni a házakat – mondta Szabóné. Hozzátette: szerencsére még nem volt arra precedens, hogy kiöntsön a szennyvíz, mert mindenki figyel a vízhasználatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában