környezetvédelem

2021.02.07. 07:30

Megmutatjuk, amit kevesen tudnak: ezt kell tenni környezetre káros, használt sütőolajjal

Sajnos még napjainkban is kevesen vannak tisztában azzal, hogy a használt sütőolaj rendkívül káros a környezetre. Szűkebb hazánkban is egyre több megoldás kínálkozik arra, hogy a kisült rántott hús után megmaradt zsiradékot ne kelljen a mosogatóba önteni vagy a környezetbe juttatni. Jó lenne, ha egyre többen élnének a visszagyűjtés lehetőségével.

Gulyás Edina

Szabó Mihály, Palotás polgármestere a településen elhelyezett gyűjtőedénnyel

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A környezetbe, a talajba, az élővizekbe és a háztartási hulladék közé jutva is súlyos gondokat okoz. Egyre több lehetőség adódik azonban a használt zsiradék leadására szűkebb hazánkban is.

A MOL Nyrt. tájékoztatása szerint használt sütőolajgyűjtő programjuk 2011-ben indult. A kezdeményezés igen népszerű, évről évre nő a leadott mennyiség.

Nógrád megyében a társaság által üzemeltetett töltőállomások közül nyolc helyen – Salgótarjánban két kúton, valamint Balassagyarmaton, Rétságon, Bátonyterenyén, Pásztón és Palotáson – adható le a használt sütőolaj. Az elmúlt években több mint 2100 tonna gyűlt így össze, sajnos ebből a legkevesebbet – 25 tonnát – szűkebb hazánkban adták le.

A közlemény szerint a használt zsiradék bármilyen edényben a töltőállomásra szállítható, azonban egyszerre maximum 10 liter, kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át.

A káros anyagot a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle.

Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék készül, amit a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

– A társaságunk által üzemeltetett salgótarjáni, bátonyterenyei és a tari hulladékudvarokban is biztosítjuk a lakosság részére a sütőolaj ingyenes átvételét. Tapasztalataink szerint a háztartások élnek ezzel a lehetőséggel – tájékoztatott Nagy László, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese.

Hozzátette: az összegyűjtött anyagot rendszeres időközönként, szerződött hasznosító partnerüknek adják át.

Szabó Mihály, Palotás polgármestere a településen elhelyezett gyűjtőedénnyel
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A száz százalékban hazai tulajdonú Biotrans Kft. tavaly ősszel kezdte kiépíteni azt az új, ingyenes környezetvédelmi rendszert, amelynek keretében az önkormányzatoknál elhelyezett gyűjtőedényekben biztosítanak lehetőséget a lakosságnak a sütőolaj leadására. Az összegyűjtött anyagot ezt követően tisztítják és feldolgozzák, majd bioetanol készül belőle.

– Országszerte egyre több település vezetése csatlakozik a rendszerhez, szinte napról napra növekszik a kihelyezett gyűjtőpontok száma. Elsőként Nógrád megye nyugati részén található falvak értesültek a lehetőségről, legtöbbjük élt is vele. Szabó Mihály, Palotás polgármestere is sokat segített abban, hogy a dél-nógrádi települések is csatlakozzanak. Tárgyalunk a balassagyarmati önkormányzattal is a kiépítésről, de választ várunk Salgótarjánból és Bátonyterenyéről is – tájékoztatott Cserháti László, a Zöldkanyar koncepció ötletgazdája.

Mint mondta, jelenleg már több mint húsz községben biztosítják a használt sütőolaj gyűjtését, azonban ez a szám folyamatosan emelkedik.

Közösségi élménnyé varázsolják

– Az általunk kiépített rendszer lényege, hogy a kisebb településeken élőknek is közelebb hozzuk a gyűjtés lehetőségét, így nem a lakosoknak kell szállítaniuk a használt zsiradékot – közölte Cserháti László. A Zöldkanyar koncepció ötletgazdája hozzátette: az önkormányzatok által kijelölt területen, elsősorban intézmények udvarán helyezik el a 240 literes gyűjtőedényeket.

Mint mondta, a cég az ingyenes telepítés és a rendszeres, szintén díjmentes edénycsere mellett minden visszagyűjtött hasznos kilogramm anyag után 25 forintot visszatérít az önkormányzatnak, egy általa meghatározott célra. Így a használt sütőolaj gyűjtése közösségi élménnyé is válhat azáltal, hogy a lakosság a helyi célok megvalósítását támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában